Wetenschappers ontdekken molecuul dat kraakbeen aanmaakt en ontstekingen remt

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 feb 2018

Komt er een moment dat een injectie de plaats van een gewrichtsvervangende operatie gaat innemen? Wetenschapper Denis Evseenko – verbonden aan de Universiteit van Zuid-Californië – is daar optimistisch over. In een publicatie in de Annals of Rheumatic Diseases beschrijft hij dat dit mogelijk moet zijn met een nieuwe molecuul dat Evseenko en zijn team hebben ontdekt.

Kraakbeenweefsel

wetenschappers molecuul kraakbeen ontstekingenDit nieuwe molecuul heeft de toepasselijke naam ‘Regulator of Cartilage Growth and Differentiation’ of kortweg RCGD 423 meegekregen. Het beschikt over de eigenschap om beschadigd kraakbeen te herstellen en ontstekingen in de gewrichten te remmen. Toen RCGD 423 in een laboratorium op kraakbeenweefsel werd aangebracht, werden er meer cellen aangemaakt en stierven er minder af. Vervolgens werd deze molecuul geïnjecteerd in de knieën van ratten met beschadigd kraakbeen. Het kraakbeen groeide weer aan de ontstekingen namen drastisch af.

Gp130-receptor

RCGD 423 blijkt intensief te communiceren met glycoproteïne 130 (Gp130). De receptor van deze molecuul ontvangt twee zeer verschillende soorten signalen. Het eerste bevordert de kraakbeenontwikkeling in een embryo. En het tweede signaal bevordert chronische ontstekingen bij volwassenen. RCGD 423 versterkt het vermogen van de Gp130-receptor om de aanmaak van nieuw kraakbeen te stimuleren. Daarnaast worden ontstekingssignalen geblokkeerd die op lange termijn het kraakbeen kunnen beschadigen.

Injecteerbare therapie

Evseenko en zijn team leggen nu de basis voor een klinisch onderzoek om RCGD 423 te testen als behandeling bij artrose en reumatoïde artritis. Het is de bedoeling om een injecteerbare therapie te ontwikkelen die ingezet kan worden bij beginnende en gevorderde gewrichtsklachten.

“Deze therapie gaat geen artrose en reumatoïde artritis genezen. Deze injecties met RCGD 423 kunnen wel de progressie van deze gewrichtsaandoeningen vertragen,”

aldus de Amerikaanse wetenschapper.

Reageer nu

Wat denkt u van deze therapie? Zou het tot een doorbraak kunnen leiden, of geven zulke berichten alleen maar valse hoop?

Onder dit bericht heeft u de mogelijkheid om uw reactie achter te laten.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.