Wetenschappers ontdekken nieuw ontstekingsmechanisme bij reumatoïde artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 28 mrt 2017

CD4+ T-cellen die het eiwit IL-21 produceren, dragen bij aan ontstekingen in de gewrichten. Dit doen zij door het activeren van synoviale fibroblasten bij mensen met reumatoïde artritis. Dit blijkt uit een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam. Deze ontdekking van de afdeling Experimentele Immunologie is gepubliceerd in het Journal of Leukocyte Biology.

Levenskwaliteit verbeteren

CD4+ T-cellen, IL-21 en synoviale fibroblasten? Het klinkt allemaal erg ingewikkeld voor leken. De kern van dit nieuwsbericht is echter dat dergelijke ontdekkingen belangrijk zijn voor het bestrijden van reumatoïde artritis. Het brengt de ontwikkeling van nieuwe therapieën tegen deze chronische aandoening weer een stapje dichterbij.
Het onderzoek was gericht op het verminderen van ontstekingen.

“Met als doel om nieuwe behandelingsmethoden te ontwikkelen die de levenskwaliteit én mobiliteit bij reumatoïde artritis verbeteren,”

aldus onderzoekster Maria Christina Lebre.

Combinatietherapie

De resultaten van deze studie suggereren dat een combinatietherapie gericht op IL-21 en TNF gunstig kan zijn voor patiënten die niet reageren op een anti-TNF therapie of andere behandelmethoden. Dit onderzoek kan ook een impact hebben op andere ziekten, zoals systemische lupus erythematosus, systemische sclerose en de ziekte van Crohn.

Bron

De (Engelstalige) samenvatting van het originele artikel is online in te zien. Mocht u belangstelling hebben voor het gehele bronartikel dan kunt u dit via de redactie aanvragen. Vermeld daar uitdrukkelijk bij dat het gaat om het artikel over IL-21 en RA.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.