Te veel zitten verhoogt kans op beroerte

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 sep 2021

Hoeveel uren per dag staart u op de schermen van uw smartphone, tablet, televisie en computer? Als dat best veel tijd is, dan neemt de kans op een beroerte serieus toe. Zeker als u ook nog eens veel te weinig lichaamsbeweging neemt. Dan heeft u zelfs zeven keer meer kans op een hersenbloeding volgens een Canadees onderzoek.


Volwassenen die hun vrije tijd met vooral zitten vullen, hebben een hoger risico op een beroerte. Dat blijkt een onderzoek dat is gepubliceerd in Stroke, een tijdschrift van de American Heart Association. Volgens statistieken van deze organisatie besteden Amerikaanse volwassen gemiddeld 10,5 uur per dag aan het kijken op de schermen van smartphones, computer en televisie. Vooral de groep van 50 tot 64 jaar brengen daar de meeste tijd mee door. Eerder onderzoek suggereert dat hoe meer tijd volwassenen zittend doorbrengen, hoe groter het risico op hart- en vaatziekten is. Bijna 9 op de 10 beroertes kan worden toegeschreven aan risicofactoren, zoals langdurig zitten.

Neurowetenschapper

“De tijd dat volwassenen buiten werktijd zittend doorbrengen neemt in de Verenigde Staten en Canada toe,” zegt de studieauteur, verbonden aan de afdeling Klinische Neurowetenschappen van de Universiteit van Calgary in Canada. “Het is daarom belangrijk om te begrijpen of langdurig zitten kan leiden tot een beroerte bij volwassen in de leeftijd tot 64 jaar”.
In deze studie beoordeelden onderzoekers gezondheids- en levensstijlinformatie van 143.000 volwassenen. De deelnemers werden bijna tien jaar gevolgd en eventuele beroertes werden door het ziekenhuis gemeld.

Nadelige effecten

De onderzoekers beoordeelden de hoeveelheid vrije tijd die elke dag werd besteed aan computers, lezen, smartphone en TV kijken. Ze verdeelden deze in categorieën van minder dan vier uur, vier tot zes uur, zes tot acht én acht uur of meer per dag. Daarnaast werd bijgehouden hoeveel minuten per dag aan lichaamsbeweging werd gedaan. Tijdens de onderzoeksperiode kwamen 2.965 beroertes voor. Volwassen van 60 jaar en jonger met weinig lichaamsbeweging en acht uur of meer vrije tijd hadden een 4,2 hoger risico op een beroerte. De meest inactieve groep – degenen die acht uur of langer zitten en amper bewegen – hadden een zeven keer hoger risico op een beroerte.
“Volwassenen van 60 jaar en jonger moeten zich ervan bewust zijn dat veel zitten en weinig bewegen nadelige effecten op de gezondheid kan hebben. Waaronder een verhoogd risico op een beroerte,” zegt de Canadese neurowetenschapper. “Lichamelijke activiteit speelt een zeer belangrijk rol, omdat dit de tijd die zittend wordt doorgebracht verminderd.”
Wilt u ook op een leuke en uitdagende manier in beweging komen? Sluit u dan aan bij de Ommetje-groep van Bewegen zonder Pijn.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties