Bekkeninstabiliteit: als schuivende gewrichten pijn gaan doen

Bekkeninstabiliteit, meer van 50 procent van de zwangere vrouwen krijgt er last van

Bekkeninstabiliteit wordt ook wel symfysiolyse of bekkenpijn genoemd. Deze aandoening wordt veroorzaakt door verzwakking van de banden en de kraakbeenverbindingen in de zone van het bekken. Daardoor gaan de diverse onderdelen van het bekken ten opzichte van elkaar verschuiven. Dit geeft pijnklachten, die in ernst kunnen toenemen naarmate de bekkeninstabiliteit groter wordt. Deze aandoening komt voor bij meer dan 50 procent van de zwangere vrouwen. Niet altijd in een ernstige vorm. Maar ook bij een milde vorm van bekkeninstabiliteit kan de vrouw ongemak ervaren. Deze aandoening kan ook ontstaan na een ongeluk of sportblessure. Dus ook vrouwen die nooit zwanger zijn geweest en ook mannen kunnen last krijgen van bekkeninstabiliteit.

bekkeninstabiliteit

Hoe zit het bekken in elkaar?

Het bekken vormt de schakel tussen de romp en de benen. Het zorgt ervoor dat alle krachten tussen de wervelkolom en de benen zo vloeiend mogelijk worden overgebracht. Het bekken is opgebouwd uit drie soorten botten. Dat zijn het heiligbeen aan de rugzijde, een darmbeen aan beide zijkanten en de schaambeenderen aan de voorzijde. Dit alles wordt met banden stevig aan elkaar verbonden.
Het bekken is één van de meest beweeglijke gewrichten van uw lichaam. Het kan niet alleen voorover en achterover kantelen, maar ook zijwaarts draaien. Dat is de vorige eeuw uitgebreid gedemonstreerd door Elvis met zijn ronddraaiende heupen. Zijn bijnaam ‘Pelvis‘ staat voor bekken.

Wat is hormonale bekkeninstabiliteit?

Dit is de meest voorkomende vorm van bekkeninstabiliteit. Veel vrouwen krijgen tijdens en na de zwangerschap te maken met een milde of meer ernstige vorm van deze aandoening. Er wordt vermoed dat het zwangerschapshormoon ‘Relaxine’ daarbij een grote rol speelt. Dit heeft namelijk een verwekend effect op de banden en de kraakbeenverbindingen in het gebied van het bekken. Dit heeft een functie. Zo ontstaat er meer ruimte, zodat de baby tijdens de bevalling het bekken beter kan passeren. Bij hormonale bekkeninstabiliteit is er sprake van een overmatige verweking, waardoor de speling in het bekkengewricht te groot wordt. Dit heeft als gevolg, dat de banden en spieren rond het bekken overbelast raken. Daardoor kan er pijn ontstaan rond de schaambeenderen, de SI-gewrichten, het stuitje en rond de heupen.

Wat is mechanische bekkeninstabiliteit?

Deze vorm kan ontstaan bij een te snelle bevalling, het baren van een te groot kind of een ongunstige ligging van de baby in de baarmoeder. Mechanische bekkeninstabiliteit kan ook optreden als de baby met behulp van tangverlossing of vacuümextractie ter wereld moet worden gebracht. In al deze gevallen worden het kraakbeen en de bekkenbanden zo ernstig uitgerekt, dat ze kunnen verreken of inscheuren.

Wat is een combinatie van hormonale en mechanische bekkeninstabiliteit?

bekkeninstabiliteit zwanger
Bij deze vorm zijn het kraakbeen en de banden niet alleen verzwakt, maar ook beschadigd. Deze weefsels kunnen namelijk tijdens de zwangerschap zo ernstig verweekt zijn geraakt, dat ze tijdens de bevalling gemakkelijk scheuren. Dan ontstaat er dus ook ‘mechanische’ schade aan het kraakbeen en de banden in de zone van het bekken.

Wat is bekkeninstabiliteit als gevolg van een ongeluk of sportblessure

Bekkeninstabiliteit kan ook ontstaan zonder zwangerschap. Door een ongeluk of een sportblessure kan het SI-gewricht beschadigd raken. Er ontstaan dan dezelfde klachten die vrouwen na een zwangerschap ervaren. Bekkeninstabiliteit kan dus ook bij mannen voorkomen.

Wat zijn de symptomen van bekkeninstabiliteit?

Door de grotere beweeglijkheid van het bekken ontstaat bekkenpijn. Deze is meestal aanwezig in de onderrug (SI-gewricht), het stuitje, de liezen of het schaambeen. Vaak kan er ook pijn gevoeld worden in de heupen en aan de achterzijde van het been. Typerend is de ‘waggelende eendengang’. Veel vrouwen met bekkeninstabiliteit merken dat ze breder gaan lopen.
Verder geeft het lang op één been staan een instabiel gevoel. Veel normale bewegingen kunnen pijn doen. Denk daarbij aan omdraaien in bed, traplopen, fietsen, opstaan uit een stoel en wandelen. Ook kunnen er klachten optreden gedurende de menstruatie en tijdens seks. Meestal gaat deze aandoening gepaard met startpijn. Na langdurig zitten of liggen in één houding voelt het bekken stijf aan. Na wat beweging verdwijnt dit gevoel vanzelf weer. Mensen met bekkenpijn voelen zich vaak vermoeid als ze te lang op één plek stilstaan of slenteren. Stevig doorlopen is dus het advies.

Hoe wordt bekkeninstabiliteit behandeld?

Bekkeninstabiliteit ontstaat meestal rond de 20e week van de zwangerschap. U krijgt dan klachten als u lange tijd in dezelfde houding zit of ligt. Wandelen, traplopen en omdraaien in bed kunnen pijn doen. Bespreek deze klachten met uw huisarts, gynaecoloog of verloskundige. Zij kunnen u niet genezen. Wel kunnen ze u meer over de achtergronden van bekkeninstabiliteit vertellen en adviezen geven hoe u het beste met de klachten om kunt gaan. Eventueel wordt u doorverwezen naar een oefentherapeut die u met fysiotherapie, Mensendieck of Cesartherapie kan behandelen. Zij kunnen leren hoe u door een betere houding en betere bewegingspatronen uw bekken kunt ontlasten. Na de bevalling nemen de klachten heel geleidelijk af, maar reken toch op een herstelperiode van 6 maanden tot een jaar. Sommige vrouwen blijven echter nog vele jaren last houden van bekkeninstabiliteit. De oorzaak is tot op heden onbekend.
Bij mechanische bekkeninstabiliteit is het raadzaam om naar een bekkenfysiotherapeut te gaan. Dit is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met bekkenpijn. De behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, spiertraining, conditietraining en eventueel een bekkenband voor ondersteuning.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen