Wat is het verschil tussen Mensendieck en Cesartherapie?

Slechts subtiele verschillen tussen oefentherapieën bij artrose-klachten

Steeds meer mensen met artrose krijgen van hun arts te horen: leer er maar mee leven. Er kan niets aan de klachten worden gedaan, ze zijn nog te jong voor een gewrichtsvervangende operatie of de medicijnen werken niet of geven teveel nare bijwerkingen. In deze gevallen kunnen alternatieve behandelingsmethoden misschien uitkomst bieden. Hier kunt u meer lezen over acupunctuur, colloïdaal zilver en goud, homeopathie, geneeskrachtige kruiden en vloeibare groenlipmossel met Curcumine of zwarte bes-blad. In dit artikel neemt Bewegen zonder Pijn de oefentherapieën Mensendieck en Cesartherapie nader onder de loep.

Subtiele verschillen in aanpak

Veel mensen hebben wel eens van Mensendiecktherapie en Cesartherapie gehoord. Maar niet iedereen kent het verschil tussen deze twee oefentherapieën. Zelfs de meeste huisartsen en orthopedisch specialisten weten dit niet, terwijl ze een patiënt wel heel bewust doorverwijzen naar een van beide therapeuten. Het uitgangspunt van Mensendieck en Cesartherapie is gelijk. Beide oefentherapeuten leren u hoe u door het verbeteren van uw lichaamshouding en bewegingspatroon artroseklachten kunt verminderen. Slechts op een aantal subtiele punten verschilt de aanpak van de Mensendieck- en Cesaroefentherapeut.

Mensendieck en artrose

Deze therapie werd in 1895 ontwikkeld door de Amerikaanse oefentherapeut Bess Mensendieck. Dat was in de tijd dat dames nog strakke korsetten droegen. De missie van Bess was om vrouwen uit dit kledingstuk te krijgen én toch een mooie houding te handhaven. Al gauw bleek dat haar oefentherapie ook geschikt was voor het verminderen van lichamelijke klachten.

Bij artrose bestaat de behandeling uit het aanleren van een goede lichaamshouding en gedoseerde bewegingen om het beschadigde gewricht zoveel mogelijk te ontlasten. Het bewegingsprogramma is gericht op het verminderen van stijfheid, het vergroten van het uithoudingsvermogen en het versterken van de spierkracht. Bij Mensendieck staat uiteindelijk bewustwording centraal. Oefeningen worden niet of nauwelijks voorgedaan. Je zult zelf voelen welke bewegingen je moet maken.

Cesartherapie en artrose

In 1920 opende Bess Mensendieck een succesvolle praktijk in New York. Bovendien begon ze andere mensen op te leiden in haar oefentherapie. Eén van deze leerlingen was Marie Cesar. Zij zag wel wat ‘verbeterpuntjes’ in de door Bess ontwikkelde oefentherapie. Cesar vond dat de oefeningen in een bepaald ritme zouden moeten worden uitgevoerd. Ook deed ze de oefeningen voor. Deze moesten de patiënten eerst voor de spiegel en daarna zonder dit hulpmiddel nadoen. Bess was het er niet mee eens en de dames kregen slaande ruzie. Vervolgens besloot Marie Cesar haar eigen opleiding te beginnen.

Het hebben van een verkeerde houding kan talloze klachten tot gevolg hebben.

Het hebben van een verkeerde houding kan talloze klachten tot gevolg hebben.

Erkende paramedische behandelwijzen

Beide oefentherapieën zijn erkende paramedische behandelwijzen. Een opleiding tot oefentherapeut Mensendieck kan gevolgd worden in Amsterdam. De opleiding tot Cesartherapeut zit in Utrecht. In de praktijk zijn de verschillen niet groot. Beide oefentherapieën zijn gericht op het behandelen en voorkomen van klachten als gevolg van een verkeerde houding, van verkeerde beweging of van een ziekte of afwijking. Zoals artrose dus. Gezien de subtiele verschillen tussen Mensendieck en Cesartherapie gaan er stemmen op om beide therapieën samen te laten gaan.

Doorverwijzing en eerste afspraak

In de meeste gevallen wordt u door uw huisarts of specialist doorverwezen naar een oefentherapeut Mensendieck of Cesartherapie. Tijdens de eerste afspraak zal de therapeut een zo goed mogelijk beeld proberen te vormen van uw klachten. Dat doet hij door middel van een persoonlijk gesprek en een lichamelijk onderzoek. Op basis daarvan wordt een behandelplan opgesteld. De oefentherapeut leert u oefeningen die helpen om de artroseklachten te verminderen. Deze zijn gericht op het omgaan met pijn en stijfheid bij het uitvoeren van alledaagse activiteiten. Daarbij staat een evenwicht vinden tussen wat u doet én wat u kunt centraal. De therapeut maakt u bewust van uw houding en bewegingen door ze te corrigeren. De oefeningen en adviezen moeten uiteindelijk leiden tot minder pijn en minder stijfheid.

Wordt Mensendieck- en Cesartherapie vergoed?

De oefentherapieën Mensendieck en Cesartherapie worden beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering kan een uitgebreidere dekking bieden. Het is dus belangrijk om eerst uw zorgpolis te raadplegen of om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar voordat u zich laat behandelen door een oefentherapeut.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen