Geneeskrachtige kruiden

Geneeskrachtige kruiden en de toepassing bij artrose, reumatoïde artritis en andere gewrichtsaandoeningen

Geneesmiddelen zijn pas 150 jaar oud. Toch hadden onze voorouders vroeger ook last van artrose, reumatoïde artritis (reumatiek) en andere reumatische aandoeningen. Werd iedereen dan maar aan zijn of haar lot overgelaten? Absoluut niet. Voor de introductie van synthetische medicijnen leefden de mensen dichter bij de natuur. En daar groeiden duizenden planten en gewassen die in geval van ziekte een afdoende oplossing konden bieden. Zonder deze grote kruidenkennis van onze voorouders, waren er nu misschien geen geneesmiddelen geweest. Veel medicinale stoffen in planten hebben immers model gestaan bij de ontwikkeling van synthetische medicijnen.

Kruiden voorlopers van moderne medicijnen

Veel moderne geneesmiddelen zijn dus afgeleid van planten en kruiden, waarmee onze voorouders zichzelf konden genezen. Alleen wordt de werkzame stof in laboratoria in synthetische vorm nagemaakt. Dit is niet alleen goedkoper, maar dit kan ook gepatenteerd worden. De farmaceut heeft dan 20 jaar het alleenrecht op de verkoop van een medicijn én bepaalt de prijs. Daardoor zijn geneesmiddelen vaak zo duur. Een goed voorbeeld van een uit de natuur gekopieerd medicijn is het bekende aspirientje. Dit bevat de synthetische vorm van salicylzuur uit wilgenbast. Onze voorouders wisten al dat deze bast een koortsremmend en pijnstillend effect had. Maar ook morfine bij ernstige pijnen is een synthetische versie van een bestanddeel van papaver. Dat geldt ook voor malariamedicijnen. Deze bevatten kinine uit de bast van de kinaboom die in een laboratorium op synthetische wijze zijn nagemaakt.

Pionieren met kruiden

geneeskrachtige kruiden artroseWat zijn nu eigenlijk kruiden? Dat is dat deel van de plant dat over heilzame eigenschappen beschikt. Dat kan de wortel zijn, maar ook de stengel, blad, vrucht of bloem. Maar hoe hebben onze voorouders eigenlijk ontdekt welke planten ons weer beter konden maken van een specifieke klacht? In het grijze verleden woonde in ieder dorp wel iemand die zich opwierp als kruidendokter. Als een dorpsgenoot met een aandoening bij hem op bezoek kwam, trok de arts uit willenkeurige plantendelen een thee. Die kreeg hij of zij dan te drinken. De medicijnman observeerde heel nauwkeurig de uitwerking. Knapte zijn bezoeker er van op? Of werd hij of zij er alleen maar zieker van? Zo vond de dokter proefondervindelijk uit welk kruid baat had bij een specifieke klacht of aandoening. Deze kruidenkennis werf vervolgens van generatie op generatie overgedragen.

Kruiden zijn helemaal terug

Het is niet zo vreemd, dat in ons land de belangstelling voor geneeskrachtige kruiden sterk aan het toenemen is. Steeds meer mensen prefereren een natuurlijk middel boven een synthetisch medicijn, omdat er dan geen vervelende bijwerkingen optreden. Dat komt omdat de actieve bestanddelen in kruiden vaak omringd worden door andere stoffen die eventuele nadelige reacties afremmen. Dat verklaart het grote succes van bijvoorbeeld vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. In tegenstelling tot NSAIDs gaat het gebruik van deze natuurlijke ontstekingsremmers niet gepaard met vervelende bijwerkingen. Dit middel helpt goed bij ongeveer 70 procent van de mensen die last hebben van chronische gewrichtsontstekingen.

Kruiden die goed zijn voor de gewrichten

Er zijn meer dan 200 kruiden die een heilzame uitwerking op de gewrichten zouden hebben. Tot de opkomst van Glucosamine en Chondroïtine, eind jaren negentig, werden vooral kruidentabletten met o.a. Duivelsklauw, Vrouwenmantel en Alchemilla verkocht. En wie herinnert zich het ongekende succes van Chien Pu Wan nog? Een kruidentabletje uit China tegen uiteenlopende reumatische klachten? De meeste mensen zijn er inmiddels achter, dat de combinatie Glucosamine en Chondroïtine niet het gewenste resultaat oplevert. Kraakbeen dat eenmaal afgesleten is, kan immers niet meer terugroeien. De enige remedie bij artrose is om dit slijtageproces af te remmen. Dat kan vooral door het bestrijden van ontstekingen in de gewrichten. Deze kunnen het kraakbeen namelijk verder beschadigen. Hier een lijstje met de belangrijkste kruiden die de gewrichtsfunctie bij reumatische klachten kunnen ondersteunen:

Alchemilla (Vrouwenmantel)

Arabische vrouwen geloven dat dit kruid eeuwige jeugd en schoonheid brengt. Daarom is Vrouwenmantel de Nederlandse benaming voor Alchemilla. In Amerika en Europa wordt dit kruid vooral gebruikt bij veroudering van de gewrichten. Het stimuleert de doorbloeding rond de gewrichten. Daardoor vindt er een goede reiniging plaats van afvalstoffen, ontstekingsresten en kraakbeenfragmenten. Alchemilla bevat bovendien ontstekingsremmende en pijnstillende stoffen.

Berkenblad

De bladeren van de Berk zijn antiseptisch, bloedzuiverend en ontstekingsremmend. Een thee getrokken van het berkenblad werd voeger veel gedronken door mensen met jicht en reumatoïde artritis.

Brandnetel

De bladeren van deze plant zijn bedekt met kleine haartjes, waarvan iedereen weet dat je die beter niet moet aanraken. Deze ‘naaldjes’ injecteren een vloeistof in de huid die is samengesteld uit o.a. formic acid, histamine, serotonine, acetylcholine en 5-hydroxytryptamine. Dit veroorzaakt een nare brandplek. In sommige culturen zoeken mensen met reumatoïde artritis bewust de confrontatie met de brandnetel op. Zij wrijven met de vers geplukte bladeren over de pijnlijke gewrichten. Dit zorgt heel snel voor verlichting. Daarbij gaat het niet om de ene pijn met de andere te verdrijven. De vloeistof in de stekels bevat ook specifieke stoffen met een sterke ontstekingsremmende werking.

Curcumine

Curcumine is de gele kleurstof van de Oosterse Curcuma longa-plant. Het staat in India en Pakistan bekend als een geneeskrachtig kruid. Het remt acute en chronische ontstekingen in en rond de gewrichten. Daarnaast heeft het een beschermende werking op het kraakbeen. Curcumine wordt van nature zeer slecht door het lichaam opgenomen. Het is bekend dat zwarte peper de opname van Curcumine bevordert, maar zwarte peper kan de snelle uitscheiding door het lichaam niet verhinderen. Er is tegenwoordig een biologische vorm van Curcumine die dit wél kan. Curcumine met een hoge biologische beschikbaarheid wordt vaak samen met vloeibare Groenlipmossel ingenomen. Dit heeft de voorkeur boven Curcumine met zwarte peper. Bekijk ook de 5 gezondheidsvoordelen van curcumine.

Duivelsklauw

Deze plant dankt haar naam aan de gekromde haken die als een soort van klauwen uit de vruchten steken. De wortels van de duivelsklauw bevatten veel glucoiridoïden. Deze stof heeft een tweeledige werking bij gewrichtsklachten van reumatoïde artritis en artrose. Glucoiridoïden verlichten enerzijds de pijnklachten en remmen anderzijds de ontstekingen af. Daardoor neemt de beweeglijkheid van de gewrichten toe. Duivelsklauw werkt verder urinezuur uitdrijvend en is daardoor ook effectief bij jicht.

Gember

Het extract van de gemberwortel heeft een lange historie in de volksgeneeskunde achter de rug. De indianen gebruikten het vroeger om spijsverteringsstoornissen te verhelpen en om lichaam en geest te zuiveren. Drieduizend jaar voor Christus deed gemberwortel bij de Chinezen dienst als middel tegen verkoudheid en griep. Zeelieden kauwden op de wortel om zeeziekte te bestrijden en vrouwen dronken gemberthee om menstruatieklachten tegen te gaan. Gember bevat shogaol en gingerol. Dit zijn goede ontstekingsremmers bij o.a. gewrichtsklachten.

Zoethoutwortel

Dit is al 5000 jaar één van de belangrijkste natuurlijke geneesmiddelen in China. In dit land wordt zoethoutwortel gebruikt als remedie tegen verkoudheid, griep, bronchitis, malaria, huidproblemen, voedselvergiftiging, koorts, maagproblemen en keelpijn. Daarnaast bevat zoethoutwortel de natuurlijke ontstekingsremmer Glycyrrthenic acid, die pijn kan verlichten bij reumatoïde artritis en artrose.

Zwarte bes blad

De bladeren van de Zwarte bes of Ribes nigrum worden al eeuwenlang geassocieerd met een lang leven en een goede gezondheid. Het extract helpt o.a. tegen chronische diarree, buikpijn, artritis, migraine, koorts, mond- en keelinfectie, verkoudheid en vermoeidheid. De bladeren ondersteunen de afbraak van urinezuur en worden dus door natuurartsen geadviseerd bij jicht. Daarnaast stimuleert dit kruid de bijnierschors om meer ontstekingsremmende hormonen af te scheiden. Het blad zelf bevat ook ontstekingsremmende stoffen en substanties die het kraakbeen beschermen. Zwarte bes-blad is dus zeer effectief bij reumatoïde artritis, artrose en jicht.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen