Wetenschappers ontdekken biologisch mechanisme achter osteoporose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 26 okt 2017

Wetenschappers van de Universiteit van Alabama in Amerika en de Universiteit van Zhejiang in China hebben een celmechanisme ontdekt dat een sleutelrol speelt bij botverlies op latere leeftijd. Het gaat om het CBF-eiwit dat de snelheid reguleert waarmee nieuwe botcellen de oude exemplaren vervangen. Op basis van deze bevindingen kunnen nieuwe medicijnen worden ontwikkeld om osteoporose beter te behandelen.

biologisch mechanisme achter osteoporose

Botdichtheid

In Nederland krijgen één op de vier vrouwen en één op de zeven mannen boven de zestig te maken met botontkalking. De botten worden zwak en broos, waardoor de kans op een fractuur toeneemt. Bot is levend weefsel dat voortdurend regenereert. Tot ongeveer het 40e levensjaar is de aanmaak van nieuwe en afbraak van oude cellen keurig in balans. Door afname van het CBF-eiwit neemt daarna de snelheid af waarmee nieuwe botcellen de plaats van de afgestorven exemplaren innemen. Daardoor neemt de botdichtheid af.

Rode alg

Het is dan ook van belang om boven de 40 een voedingssupplement te gaan gebruiken om de botmassa op peil te houden. Zo is het van essentieel belang om de botten van voldoende calcium te voorzien. De calcium in rode alg wordt goed opgenomen door het lichaam. Daarnaast moet zo’n supplement ook Vitamine D3, Vitamine K2 en Magnesium bevatten. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een goede inbouw van de Calcium in de botten.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.