Onderzoekers vinden biomarker voor zeldzame spierziekte

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 26 sep 2019

Myasthenia gravis is een zeldzame spierziekte die 10 op de 100.000 mensen treft. Eén van de kenmerken van deze aandoening is zakkende oogleden. Amerikaanse wetenschappers hebben nu een biomarker ontdekt die de aanwezigheid van deze ziekte voorspelt. Daardoor kan straks eenvoudiger een diagnose worden gesteld.


Wetenschappers – verbonden aan de Universiteit van Alberta – hebben een unieke biomarker gevonden om de zeldzame spierziekte myasthenia gravis te identificeren. Bij deze auto-immuunziekte functioneren de spieren niet of onvoldoende.

“Dit is een belangrijke ontdekking, omdat we nu patiënten met deze aandoening gemakkelijker kunnen scheiden van iemand met reumatoïde artritis of een andere auto-immuunziekte,”

zegt neuroloog Zaeem Siddiqi in het wetenschappelijke tijdschrift Metabolomics.

Moeite met kauwen en slikken

Bij myasthenia gravis is de overdracht van signalen van de zenuwen naar de spier verstoord geraakt. Dit gaat onder andere gepaard met zakkende oogleden, dubbelzien en moeite met kauwen en/of slikken. Deze ziekte komt bij 10 op de 100.000 mensen voor. Met behulp van de biomarker in het bloed kan straks myasthenia gravis eenvoudig worden vastgesteld. Bovendien kan het verloop van de ziekte worden voorspeld en nieuwe behandelingen worden ontwikkeld. Siddiqi en zijn team maakte een metabole analyse van serum (bloed waaruit alle cellen zijn verwijderd) om een uniek patroon metabolieten te vinden die specifiek zijn voor myasthenia gravis. Metabolieten zijn reststoffen van de stofwisseling, zoals vitamines, aminozuren of antioxidanten.

Metabolieten

Het serum van patiënten met myasthenia gravis werd eerst vergeleken met dan van een gezonde controlegroep. Vervolgens werd het serum naast dat van patiënten met reumatoïde artritis en andere auto-immuunziekten gelegd. Dit leverde een patroon van 12 metabolieten op die kenmerkend zijn voor myasthenia gravis. De professor hoopt het onderzoek snel uit te breiden door patiënten in verschillende stadia van deze aandoening te onderzoeken. Dit om een preciezer beeld te krijgen hoe deze metabolieten het ziekteproces in elke fase beïnvloedden.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.