Ophoping dode cellen activeert gewrichtsontsteking

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 31 mei 2018

Wanneer dode cellen niet goed worden opgeruimd, gaan ze zich ophopen in het lichaam. Daardoor kan de gevoeligheid voor chronische aandoeningen toenemen, zoals reumatoïde artritis, hart- en vaatziekten, de ziekte van Crohn en lupus.

cellen gewrichtsontsteking

“Ze kunnen openbarsten en ontstekingen activeren,”

aldus professor Bagaitkar, die als onderzoeker is verbonden aan de Universiteit van Louisville.

‘Begraven’

Dagelijks sterven in uw lichaam miljarden cellen af als gevolg van slijtage, weefselomzetting en ontstekingsreacties. Het lichaam steekt een aanzienlijke hoeveelheid energie in het herkennen en verteren van deze dode cellen.

“Als ze niet ‘begraven’ worden, dan kunnen ze voor problemen zorgen,”

zegt Bagaitkar. Hij publiceerde recent een studie, waarin het belang van NADPH-oxidase wordt onderstreept bij het opruimen van dode cellen.

ROS

NADPH-oxidase is een enzym-complex dat wordt geactiveerd om reactieve zuurstofsoorten (ROS) te genereren in macrofagen. Dit zijn een soort witte bloedcellen die niet alleen schadelijke virussen en bacteriën aanvallen, maar ook betrokken zijn bij het opeten van dode cellen. De aanwezigheid van ROS is dus van cruciaal belang om het verteringsproces van de afgestorven cellen te voltooien.

“Wanneer ons lichaam te veel of te weinig ROS produceert, zijn we vatbaarder voor auto-immuunziekte en chronische ontstekingen. Er moet dus niet meer of minder ROS geproduceerd worden door NADPH-oxidase dan nodig is. Dit levert nieuwe inzichten op hoe we in de toekomst ontstekingen kunnen beperken in plaats van activeren,”

aldus de professor.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.