Deense onderzoekers: pijnstiller diclofenac moet uit vrije verkoop

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 okt 2018

Diclofenac moet uit de vrije verkoop. Dat is de stellige overtuiging van Deense onderzoekers. Uit een groot nationaal onderzoek kwam naar voren, dat dit geneesmiddel meer hartproblemen en maag- en darmklachten veroorzaakt dan andere pijnstillers.

Diclofenac

Diclofenac

Deense onderzoekers willen dat diclofenac uit de vrije verkoop wordt gehaald. Deze ontstekingsremmende pijnstiller veroorzaakt meer hartproblemen en maag- en darmklachten dan ibuprofen, naproxen en paracetamol. Dit blijkt uit een groots opgezet onderzoek onder meer dan 6 miljoen Denen.

Huisarts

Diclofenac behoort tot de medicijngroep NSAIDs en is de meest voorgeschreven ontstekingsremmende pijnstiller in Nederland. Met een lage dosering van 12,5 milligram per pil is het zonder recept bij de drogist te koop. De dubbele hoeveelheid mag receptvrij door de apotheek mee naar huis gegeven worden. Hogere doseringen kunnen uitsluitend door de huisarts worden voorgeschreven.

Fabeltje

De Europese beroepsvereniging van Cardiologen gaf in 2016 al een waarschuwing af voor het gebruik van diclofenac. Niet voor niets, blijkt nu uit dit onderzoek. Denen die tussen 1996 en 2016 diclofenac gebruikten, kregen vaker een hartziekte dan landgenoten die geen pijnstiller gebruikten. Ook maakt dit onderzoek een einde aan het fabeltje dat diclofenac slecht is voor het hart, maar de maag en darmen grotendeels ontziet. Maag- en darmbloedingen kwamen 4,5 keer vaker voor dan bij mensen die geen pijnstillers gebruikten. De Deense onderzoekers stellen, dat er beter veiligere alternatieven gebruikt kunnen worden als er een pijnstiller nodig is. Zo wijst Bewegen zonder Pijn bijvoorbeeld vaak op vloeibare groenlipmossel, curcumine en zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die tot op heden nog geen bijwerkingen hebben laten zien. Veel mensen met artrose en reumatoïde artritis in Nederland gebruiken deze ingrediënten inmiddels.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 41    Gemiddelde: 2.9/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties