Orthopeed Jan Ide de Jong: “Distractie niet nieuw”

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 apr 2019

“Oude wijn in nieuwe zakken”. Dat is de reactie van orthopeed Jan Ide de Jong op het nieuws dat het UMC Utrecht een nieuwe distractietechniek heeft ontwikkeld. “Deze techniek is al langer bekend en er zitten wel wat haken en ogen aan,” waarschuwt hij.

Jan Ide de Jong
Onlangs haalde het UMC Utrecht het wereldnieuws met een nieuwe distractietechniek bij knie-artrose.

“Niets nieuws onder de zon,”

reageert orthopeed Jan Ide de Jong.

“Deze techniek wordt al veel langer toegepast. Het was al eerder bekend dat in een laboratoriumsetting kraakbeen weer aangroeit wanneer je het gewricht vacuüm trekt.”

Leeftijdsgrens

Dat is precies wat er gebeurd wanneer pennen onder en boven het gewricht door de huid worden geboord. Dit maakt het mogelijk om het gewricht uit elkaar te trekken.

“Na een aantal weken zien we aangroei van kraakbeen,”

legt de orthopeed uit Ede uit.

“Dat klinkt allemaal erg mooi, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Distractie kan eigenlijk alleen bij de enkels en knieën en bij een leeftijdsgrens tot 50 jaar. Op termijn zal het gewricht alsnog vervangen moeten worden door een kunstknie. Bovendien groeit het kraakbeen niet altijd aan.”

Middeleeuws

Ook heeft De Jong een persoonlijk bezwaar tegen distractie. Hij noemt deze techniek een beetje middeleeuws.

“Omdat de pennen door de huid in het bot worden geboord en langdurig uitsteken, kunnen bacteriën vrolijk over de pennen in en uit lopen. De kans op een chronische infectie van het bot is dus serieus aanwezig. Dit maakt het plaatsen van een kunstknie gecompliceerder of zelfs onmogelijk.”

Oude wijn

Volgens Jan Ide de Jong is distractie dan ook een beetje oude wijn in nieuwe zak. Distractie wordt al langer op kleine schaal toegepast in de behandeling van artrose.

“De meeste patiënten die denken voor distractie in aanmerking te komen, zullen waarschijnlijk afvallen bij de screening. En niet elke orthopeed zal de behandeling willen doen,”

zegt hij.

“Het UMC Utrecht is het actiefst met deze behandeling. Patiënten die mogelijk een kans maken, verwijs ik daarheen.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.