Kan bestanddeel uit groene thee straks artrose omkeren?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 jan 2022

Wereldwijd wordt gezocht naar technieken om het proces van artrose om te keren. Amerikaanse wetenschappers hebben nu een grote stap gezet. Ze zijn op het spoor van een nieuwe behandeling die kraakbeencellen van artrosepatiënten weer gezond kan maken. Een bestanddeel uit groene thee speelt daarbij een prominente rol.


Een team van de Washington State University heeft een methode gevonden om door artrose aangetast kraakbeen te repareren. Daarvoor pasten ze galluszuur en een rekmechanisme toe op menselijke kraakbeencellen. Deze combinatie verminderde niet alleen de biomarkers voor artrose-ontsteking, maar verbeterde ook de productie van eiwitten die in normaal en gezond kraakbeen worden aangetroffen. Hoewel het onderzoek zich nog in een vroeg stadium bevindt, suggereren de bevindingen dat er een nieuwe procedure ontwikkeld zou kunnen worden om beschadigd kraakbeen te herstellen.

Geïmplanteerd

Galluszuur is een antioxidant die vooral in groene thee en rode wijn voorkomt. Het rekmechanisme moet het uitrekken van de knieën tijdens het lopen nabootsen. Dit blijkt een veelbelovende combinatie volgens professor Haneen Abusharkh.
“Zo kunnen we kraakbeencellen behandelen die uit een artrosepatiënt zijn gehaald om in een laboratorium de voorraad gezonde kraakbeencellen te laten groeien. Dat wordt vervolgens weer opnieuw geïmplanteerd,” zegt ze. “Het rekken werkt als een oefening voor de cel. En door galluszuur verminderen de ontstekingsmarkers. Deze nieuwe behandeling is eigenlijk hetzelfde als goede lichaamsbeweging en goed dieet, maar dan op microschaal.”
Biomarkers kunnen aangeven dat iemand ziek is en laten bovendien zien of een behandeling wel of niet aanslaat.

Neutraliseren

Voor deze studie gebruikten de onderzoekers door artrose aangetaste kraakbeencellen die waren verwijderd tijdens een gewrichtsvervangende operatie. In het laboratorium werden zes verschillende antioxidanten uitgeprobeerd, waaronder vitamine C en E. Antioxidanten zijn voedingsstoffen die vrije radicalen kunnen neutraliseren die cellen en weefsels kunnen beschadigen. Galluszuur kwam als meest effectieve uit de bus. Vervolgens pasten de onderzoekers ook een rekmechanisme toe, dat op een stretch-niveau van vijf procent werd ingesteld. Dit komt overeen met de rek in menselijke knieën tijdens het lopen.
Deze combinatie verminderde de ontstekingsmarkers en verhoogde de afzetting van collageen en glycosaminoglycanen in het kraakbeen. Bovendien nam de productie van twee andere typische kraakbeeneiwitten toe.

Bewegen moet

“Door kraakbeen in het laboratorium weer gezond te maken en terug te plaatsen, zouden in de toekomst het aantal gewrichtsvervangende operaties kunnen afnemen,” zegt Abusharkh. “Deze studie levert enig bewijs dat een goed dieet met veel antioxidanten en regelmatige lichaamsbeweging echt kunnen werken bij artrose. Zelfs voor mensen met middelmatige artrose is het heel goed om te sporten. Het is erg slecht voor kraakbeenweefsel om de hele dag te liggen of te zitten. Een beetje bewegen moet écht.”
Groene thee en rode wijn zijn dus belangrijke bronnen van galluszuur. Een studie door Nederlandse en Belgische wetenschappers uit 2018 heeft aangetoond, dat antioxidanten artrose bij muizen konden verminderen. Eén van de meest krachtige antioxidanten is Astaxanthine. Lees meer over Astaxanthine.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.