Kraakbeen in toekomst uit 3D-printer?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 1 dec 2015

Het Utrechts Medisch Centrum is er onlangs in geslaagd om met behulp van een 3D-printer materiaal te maken om kraakbeenweefsel in gewrichten te herstellen. Dit maakt het wellicht mogelijk om in de toekomst beschadigde knieën en heupen te repareren. Bovendien kan met behulp van de 3D-printtechologie de originele vorm van het gewricht gereconstrueerd worden.

Zo ziet gezond kraakbeen eruit.

Klik om te vergroten. Zo ziet gezond kraakbeen eruit. Figuur uit: Junqueira, L.C. and Carneiro, J. (2005) Basic histology – text & atlas The McGraw-Hill Companies 150.

Dunne verstevigende vezels

Een internationaal onderzoeksteam gebruikte tijdens deze proef hydrogel dat veel vocht kan vasthouden. Dit materiaal zit o.a. verwerkt in wine gums, pudding en zachte contactlenzen. Hydrogel kan ook als drager dienen voor cellen om beschadigd kraakbeen te repareren. Met behulp van een 3D-technnologie werden dunne vezels geprint om de hydrogel te verstevigen. Daardoor ontstond een kunstweefsel dat dezelfde eigenschappen heeft als kraakbeen in een gewricht.

Nieuw gevormd kraakbeen

Momenteel wordt in een aantal Nederlandse ziekenhuizen celtherapie toegepast om beschadigd kraakbeen te herstellen. Dat kan echter slechts bij kleine defecten. De met vezels verstevigde hydrogels zijn steviger en elastischer dan de celdragers die op dit moment gebruikt worden. Hiermee kunnen in de toekomst wellicht grotere delen van een versleten gewricht hersteld worden. De wetenschappers onderzoeken op dit moment of de kwaliteit van het nieuw gevormde kraakbeen met hydrogel goed is.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.