Zeven tips om nekhernia klachten te voorkomen

Heeft u last van nekklachten en/of wilt u graag een nekhernia voorkomen? Steeds meer mensen gaan naar de huisarts met nek- en rugklachten. Een van de redenen is de digitalisering (gebruik van telefoons en laptops). Hieronder leest u 7 tips die bij kunnen dragen aan de preventie van een nekhernia.

nekhernia voorkomen

1) Probeer een nieuw kussen

Zorg dat uw nek voldoende ondersteuning krijgt terwijl u slaapt. Het beste is om een kussen te gebruiken dat de cervicale wervelkolom – die bestaat uit de zeven halswervels – in een neutrale uitlijning houdt. Dat betekent dat de natuurlijke ronding van uw nek wordt ondersteund.

2) Slaap op uw rug

Veel mensen met nekproblemen vinden het prettig om op de rug te slapen met een kussen onder elke arm. Dit is over het algemeen de beste positie om uw hele ruggengraat comfortabel te laten rusten. De kussens onder de armen ontlasten de nek. Slaapt u liever op uw zij? Zorg dan dat uw kussen niet dikker is dan 10 tot 15 centimeter. Dit voorkomt dat uw hoofd en nek een onnatuurlijke positie ten opzichte van elkaar aannemen bij het slapen.

3) Zet uw computerscherm op ooghoogte

Ga comfortabel voor uw computer zitten met de ogen dicht. Wanneer u ze opent moet uw blik recht op het midden van het scherm gericht zijn. Moet u iets naar beneden kijken, zet dan de monitor wat hoger. Gebruikt u een laptop? Dan is vaak uw hoofd naar beneden gericht, waardoor uw nek extra wordt belast. Overweeg om een aparte monitor op uw laptop aan te sluiten.

4) Leg uw smartphone weg

De meeste mensen realiseren zich niet hoeveel tijd ze dagelijks op het scherm van hun smartphone kijken. Dan doen we met het hoofd voorwaarts gebogen, zodat de nek zwaar wordt belast. Daar is uw nek simpelweg niet voor ontworpen. Dus leg een paar uur per dag uw smartphone buiten handbereik.

5) Gebruik een headset

Als u veel moet bellen met uw smartphone, buig uw hoofd dan niet opzij of schuif de telefoon niet tussen uw nek en de zijkant van uw kin. Ook zo wordt de nek extra belast. Gebruik liever een headset, zodat u uw hoofd én nek in een goede positie kunt houden tijdens het bellen.

6) Blijf goed gehydrateerd

Drink minstens 8 glazen water verdeeld over de dag. De kraakbeenschijven tussen de halswervels bestaan voor een groot deel uit water. Dus als u goed gehydrateerd blijft, blijven ze buigzaam en sterk.

7) Verdeel de lasten

Een veelgemaakte fout is het dragen van een zware tas aan één kant van uw lichaam. Dit geeft een ongelijke belasting van de schouders. Er ontstaat daardoor extra druk op de structuren in de nek. Probeer uw lading wat lichter te maken en probeer tijdens het lopen uw schouders waterpas te houden. Overweeg een rugzak. Dan wordt het gewicht gelijkmatig over beide schouders verdeeld.

Meer informatie over deze aandoening? Bezoek dan de pagina Nekhernia >>>

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen