Ontstekingsremmende pijnstillers kunnen bloeddruk verhogen bij artrose en reumatoïde artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 sep 2018

Zwitserse artsen waarschuwen mensen met artrose en reumatoïde artritis voor het gebruik van pijnstillende ontstekingsremmers. Deze zogenaamde NSAIDs kunnen de bloeddruk verhogen. Ze adviseren patiënten om altijd eerst te overleggen met de arts voordat deze geneesmiddelen gebruikt gaan worden.

NSAIDs hoge bloeddruk

Bijwerkingen NSAIDs

Veel patiënten met artrose en reumatoïde artritis krijgen van de arts ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) voorgeschreven. Het is bekend, dat deze medicijnen vervelende bijwerkingen hebben, zoals maag- en darmklachten. Uit een nieuwe studie blijkt, dat deze middelen ook de bloeddruk kunnen verhogen bij mensen met gewrichtsklachten.

Medicijn-specifiek

“De huidige bevindingen suggereren dat het verhoogde cardiovasculaire risico van NSAIDs mogelijk gedeeltelijk te wijten is aan de medicijn-specifieke verhoging van de bloeddruk,”

zegt Frank Ruschitzka, co-hoofd van de afdeling Cardiologie van het Universitair Heart Center in Zürich. Met andere woorden: de verhoging van de bloeddruk is vermoedelijk een neveneffect van het gebruik deze ontstekingsremmende pijnstillers.

Zorgvuldig afwegen

Hij adviseert patiënten met artrose en reumatoïde artritis om eerst de arts te raadplegen voordat ze NSAIDs gaan nemen. Hij moet de potentiële gevaren van een hoge bloeddruk zorgvuldig afwegen, wanneer men voornemens is om deze middelen te gaan gebruiken. NSAIDs behoren wereldwijd tot de meest gebruikte geneesmiddelen. Een mogelijk alternatief zijn vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die tot op heden nog geen bijwerkingen hebben laten zien.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 10    Gemiddelde: 2.8/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties