Osteoporose is eigenlijk kinderziekte

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 okt 2019

Botten worden tot het 25e jaar opgebouwd. Bij osteoporose op latere leeftijd gaat er mogelijk iets mis in deze opbouwfase. Een Canadese wetenschapper vermoedt dat een hormoon in moedermelk een belangrijke rol speelt bij de opname van Calcium. Ze speurt nu verder naar dit actieve ingrediënt.


Een nieuw onderzoek heeft het mechanisme onthuld dat het mogelijk maakt om uit borstvoeding grote hoeveelheden Calcium op te nemen. Zo kunnen baby’s gezonde en sterke botten opbouwen. Deze ontdekking kan leiden tot een betere behandeling van osteoporose en andere botziekten.

Botmineraaldichtheid

“We bouwen onze botmineraaldichtheid op tot een leeftijd van ongeveer 25 jaar. Dan stopt het. Geheel onterecht wordt gedacht dat osteoporose een ziekte bij ouderen is,”

zegt Megan Beggs, kinderdiëtist en fysioloog aan de Universiteit van Alberta in Canada.

“Het is echter een kinderziekte met gevolgen op oudere leeftijd. Dus het is van cruciaal belang om te begrijpen hoe de botten worden opgebouwd als we nog jong zijn.”

Dunne darm

Beggs en haar team ontdekte calcium-absorberende kanalen in het onderste deel van de dunne darm van muizen die borstvoeding kregen. Bij baby’s gebeurt precies het tegenovergestelde. Daar vindt de meeste calciumopname plaats in het bovenste deel van de dunne darm. Daar brengt voedsel veel minder tijd door. Het vermoeden bestaat, dat er een specifiek hormoon in moedermelk aanwezig is, dat er voor zorgt dat er toch voldoende Calcium op deze locatie wordt opgenomen.

Actief ingrediënt

Het onderzoek wordt nu voortgezet bij varkens, omdat die fysiologisch dichter bij de mens staan dan muizen. Dit moet uitwijzen of er inderdaad een hormoon of andere stof in moedermelk zit, dat de opname van Calcium in de dunne darm stimuleert.

“Dit inzicht stelt ons in staat om het actieve ingrediënt uit moedermelk te halen of het synthetisch na te maken. Dit kan dan aan oudere mensen worden toegediend om botontkalking te voorkomen. Maar ook aan baby’s die om de een of andere reden geen moedermelk krijgen,”

aldus de Canadese onderzoekster.

“Ik verwacht dat dit over vijf tot tien jaar mogelijk moet zijn.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.