Wandelen beschermt vrouwen na de overgang tegen hartfalen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 25 apr 2018

Uit een nieuw onderzoek van de Amerikaanse Brown Universiteit blijkt dat wandelen de kans op hartproblemen bij vrouwen na de overgang met bijna 25 procent kan verlagen. Het moet wel meerdere keren per week gebeuren, waarbij 40 minuten stevig doorgestapt moet worden. Dit gezondheidsvoordeel geldt ook voor vrouwen met overgewicht.

Wandelen beschermt vrouwen na de overgang tegen hartfalen

Wandelgedrag

In Amerika hebben bijna 6,5 miljoen mensen last van hartfalen. Bij deze aandoening is het hart te zwak om voldoende bloed door het lichaam te pompen. Het risico op hartfalen stijgt met de leeftijd. Vrouwen van 75 tot 84 jaar hebben drie keer meer kans dan vrouwen van 65 tot 74 jaar. In deze studie werd gedurende tien jaar het wandelgedrag én de gezondheid geanalyseerd van 89.000 vrouwen van 50 jaar en ouder.

40 minuten of meer

Vrouwen die minstens tweemaal per week wandelen, hebben 20 tot 25 minder kans op hartfalen dan vrouwen die minder vaak lopen. Vrouwen die er 40 minuten of meer op uit gaan, hebben 21 tot 25 procent minder risico op deze aandoening dan vrouwen die kortere wandelingen maken. Ook het wandeltempo speelt een rol. Stevig doorwandelen geeft maar liefst 26 tot 38 minder kans op hartfalen.

Toegankelijk

“We wisten al dat lichamelijke activiteit het risico op hartfalen verlaagt,”

zegt cardioloog Somwail Rasla.

“Uit onze analyse blijkt, dat wandelen niet alleen een toegankelijke vorm van lichaamsbeweging is. Het staat ook gelijk aan alle soorten oefeningen die eerder zijn bestudeerd om hartfalen te voorkomen. Bovendien heeft deze studie aangetoond, dat zelfs vrouwen met overgewicht baat hebben bij wandelen.”

Bron

Een samenvatting van het bronartikel (Engels) is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.