Positieve instelling helpt bij artrose

Leven met artrose is niet altijd even eenvoudig. Maar bij de pakken neer gaan zitten, draagt niet écht bij aan het verminderen van de gewrichtsklachten. Een positieve instelling juist wel. Gemakkelijker gezegd dan gedaan? Deze tips helpen u aan een meer positieve mindset.


Volgens een onderzoek van de Boston University School of Medicine uit 2019 hebben positief ingestelde mensen meer kans op een betere gezondheid, meer plezier en een langer leven. Er zijn aanwijzingen dat mensen met een negatieve houding meer kans op artrose hebben dan mensen met een positieve houding. Voor mensen met artrose is er nóg een extra reden om de optimist uit te hangen. Dit kan u helpen om langer actief en onafhankelijk te blijven. Bovendien kunnen negatieve emoties het gevoel van pijn verergeren.

Averechtse werking

Mensen met artrose moeten leven met chronische pijn. Daardoor kunt u gemakkelijk verstrikt raken in negatieve gedachten, zoals ‘ik zal altijd pijn hebben’ en ‘die pijn verpest mijn leven’. Negatief denken werkt echter averechts. U gaat zich hopeloos voelen, waardoor u ontmoedigd kan worden op stappen te ondernemen die uw klachten kunnen verminderen. Denk daarbij aan regelmatig bewegen, streven naar een gezond lichaamsgewicht en het streven naar een gezonder voedingspatroon. En juist deze verbeteringen in uw leefstijl kunnen helpen om de pijn en stijfheid in uw gewrichten te verminderen.

Sombere zelfpraat

Door te oefenen kunt u zichzelf leren op een meer positieve manier met uw gewrichtsaandoening om te gaan. Dit geeft u meer kracht om met een frissere blik naar de gebeurtenissen en uitdagingen van het leven te kijken. Dat kunt u doen door het gesprek met uzelf aan te gaan. Zo’n ‘intern’ gesprek kunt op twee manieren voeren: negatief en positief. Hier zijn enkele voorbeelden hoe sombere zelfpraat kunnen veranderen in een meer opbeurende taal. Een positieve ‘mindset’ kan immers een drastische impact hebben op de kwaliteit van uw dagelijkse leven.

 • Negatief: het zal me nooit lukken om die overtollige kilo’s kwijt te raken
 • Positief: ik ga op zoek naar deskundige hulp die me kan helpen af te vallen
 • Negatief: ik ga niet naar buiten, want wandelen doet mijn gewrichten pijn
 • Positief: ik ga rustig aan beginnen met wandelen en probeer elke dag een stukje verder te komen
 • Negatief: mijn gewrichten doen pijn, dus ik ga geen weekendje weg met mijn gezin
 • Positief: het is waarschijnlijk een prachtige plek en ik heb misschien een ontspannen tijd

Blijf lachen

Er is natuurlijk niets grappigs aan gewrichtspijn. Toch hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat lachen goed voor u is. Het is een gratis pijnstiller en geeft u bovendien een ontspannen gevoel. Tijdens het lachen wordt door het lichaam endorfine geproduceerd. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, omdat de stress, angst en vooral pijn vermindert. Bovendien helpt lachen om uw pijngrens te verhogen. Dit is misschien gemakkelijk gezegd dan gedaan. Daarom hier een aantal tips om zo nu en dan eens flink te schaterlachten:

 • bekijk een grappige film of Tv-show
 • lees de cartoons in de krant
 • ga eens naar een cabaretvoorstelling
 • nodig die grappige kennis, buurman of vriend uit waarmee u altijd zo flink kunt lachen
 • vertel aan anderen hilarische gebeurtenissen die u in het leven zijn overkomen.

Kies voor ‘prettige’ ontstekingsremmers

Een meer positieve instelling geeft u ook de kracht om op zoek te gaan naar mogelijke oplossingen om de pijn en stijfheid in uw gewrichten te verminderen. U denkt niet langer: niets zal me helpen. Nee, grote kans dat u voor de insteek kiest: ga van alles proberen om die vervelende klachten zoveel mogelijk te bestrijden. Veel mensen worden niet zo vrolijk van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs), omdat ze vaak vervelende bijwerkingen geven. En deze maag- en darmklachten zijn een sta in de weg voor artrose-patiënten om met een meer positieve instelling door het leven te gaan. Uiteraard heeft u al eens gelezen over natuurlijke ontstekingsremmers als vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en/of zwarte bes-blad. En dat ze bij meer dan 75 procent van de gebruikers een goed resultaat geven. Negatieve personen zullen denken, dat ze bij die andere 25 procent horen. Met een positieve houding probeert u deze natuurlijke ontstekingsremmers gewoon eens uit om te kijken wat het met u gewrichten doet.

Positieve mindset bij artrose

De boodschap mag duidelijk zijn. Blijf ondanks de pijn en andere symptomen positief denken als u last heeft van artrose. Bewegen zonder Pijn heeft nog twee andere artikelen gepubliceerd die u daarbij kunnen helpen. Lees deze artikelen ook:
Artrose: hoe om te gaan met emoties?
Artrose: meer begrip bij gewrichtsklachten door gericht te klagen

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen