Salamander sleutel tot nieuw artrose-medicijn?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 4 jan 2016

Wetenschappers van de Universiteit van York in Engeland hebben een nieuwe methode ontwikkeld voor stamceltherapie bij artrose. Dr Paul Genever en zijn team hebben tijdens dit onderzoek de salamander centraal gesteld. Dit dier beschikt immers over het verbazingwekkende vermogen om afgesneden ledematen te regenereren. De wetenschappers hebben op basis daarvan een techniek ontwikkeld om cellen te verjongen van oudere mensen met artrose. Daardoor zou versleten of beschadigd kraakbeen zich moeten kunnen herstellen.

Stamcel-achtige toestand

salamander onderzoek artroseCellen in salamanders hebben het vermogen om te veranderen als er letsel is opgetreden. Ze keren terug naar een stamcel-achtige toestand. Dit zijn oercellen die nog geen specifieke taak in het lichaam toebedeeld hebben gekregen. Vervolgens specialiseren deze stamcellen zich voor de vorming van nieuw weefsel. Dit maakt het bij salamanders mogelijk om een verloren ledemaat weer volledig aan te laten groeien.

Embryonaal stadium

Mensen beschikken niet over deze unieke vorm van weefselgeneratie. In een laboratoriumomgeving hebben de wetenschappers humane cellen gecultiveerd in bolvormige clusters. Daardoor keren deze cellen terug naar een embryonaal stadium. Aangetoond werd, dat deze cellen zich kunnen ontwikkelen tot nieuw weefsel. Het onderzoeksteam is nu bezig met de volgende stap: hoe deze techniek toe te passen om beschadigd kraakbeen te herstellen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.