Hebben vetoplosbare vitaminen gunstig effect op artrose?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 apr 2018

Bij het ouder worden ontwikkelt bijna iedereen een milde of meer ernstige vorm van artrose. De oorzaak van deze degeneratieve aandoening is nog niet bepaald. En zonder een goed idee hoe artrose ontstaat en zich ontwikkelt, is preventie onmogelijk. Onderzoekers hebben nu gekeken naar de invloed van vier vetoplosbare vitaminen op artrose.
Hebben vetoplosbare vitaminen gunstig effect op artrose?

Interessante bevindingen

Wereldwijd proberen onderzoekers de mogelijke factoren te achterhalen, die de ontwikkeling van artrose kunnen remmen of stoppen. In april jl. verscheen er een overzichtsartikel in The Journal of Clinical Rheumatology over de rol van vetoplosbare vitaminen bij gewrichtsslijtage. De onderzoekers Zheng, Liang en Li analyseerden alle studies die op dit gebied zijn uitgevoerd met de vitaminen A, D, E en K. Deze vitaminen hebben vet nodig om door het lichaam opgenomen te worden. Het team kwam bij dit onderzoek tot interessante bevindingen.

Kraakbeenslijtage

Hoewel studies hebben aangetoond dat vitamine A de vorming van kraakbeen en botweefsel reguleert, is de rol van deze voedingsstof het minst duidelijk. Ondanks verhoogde niveaus van vitamine A in synoviale vloeistof kan zich toch artrose ontwikkelen. Dat betekent dat deze vitamine geen rol speelt in het voorkomen of verminderen van kraakbeenslijtage.
Bekend is dat vitamine D van cruciaal belang is voor de ontwikkeling en onderhoud van de botten. Daarnaast beïnvloedt deze vitamine ook het behoud van gezond kraakbeen. Uit de geraadpleegde onderzoeken kwam naar voren, dat mensen met een tekort aan vitamine D een verhoogd risico hebben op artrose.

Innovatieve benadering

Vitamine E bevordert de groei van kraakbeencellen en beschikt over ontstekingsremmende eigenschappen. Zodoende voorkomt deze vitamine slijtage van het kraakbeen. Vitamine K beïnvloedt de kalkafzetting in de botten en de kraakbeenmineralisatie. Een tekort aan deze vitamine heeft invloed op zowel de kwaliteit van de botten als het kraakbeen.
De auteurs geven aan, dat suppletie met vetoplosbare vitaminen een innovatie benadering kan zijn in het voorkomen van artrose. Ze waarschuwen wel, dat de bevindingen voorlopig zijn en nog verder onderzocht moeten worden.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.