Veelgestelde vragen

Vragen over artrose
Onze redactie krijgt vaak dezelfde vragen naar aanleiding van de inhoud van de website en de inhoud van het boekje ‘Bewegen zonder pijn’.

Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen:

Waar kan ik vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad kopen? Wat kost het? Heb ik een doktersrecept nodig?

Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad kan iedereen vrij verkrijgen bij apotheek, gezondheidswinkel of drogist. Ook online is het te bestellen via meerdere kanalen. De prijs varieert per merk en per verkoopkanaal. Als beheerders van Bewegenzonderpijn.com mogen we echter niet bepaalde merken of verkooppunten aanbevelen. We verkopen zelf ook geen producten.

Worden vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad vergoed door de verzekeraar?

Nee. Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad worden standaard niet vergoed. Het is ook niet mogelijk om ze op doktersrecept te krijgen. Als u desondanks veel aan vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad  hebt, en dit bij een verzekeraar kunt aantonen (bijvoorbeeld doordat u minder pijnstillers nodig hebt gehad dan voorheen, gedurende een langere periode), dan is het wellicht interessant om dit hen voor te leggen. Als er meerdere aantoonbare, positieve berichten bij verzekeraars neergelegd worden, dan zou het kunnen dat na verloop van tijd één (of meerdere) verzekeraar(s) het opnemen in hun vergoedingen. Maar vooralsnog is het dus nog niet zo ver.

Kan ik vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad gebruiken naast mijn andere medicijnen?

Meestal wel, zie ook het artikel van apotheker Han Siem over veilig combineren van voedingssupplementen met medicijnen. De enige contra-indicaties met deze ingrediënten kunnen zijn:

  • Allergie voor weekdieren, want dat gaat niet goed in combinatie met de Groenlipmossel
  • Aanwezigheid van grote galstenen, want dat gaat niet goed in combinatie met Curcumine
  • Samen gebruiken met sulfasalazine (middel dat gebruikt wordt bij darmproblemen of reuma), want dat wordt beïnvloed door Curcumine

Verder kunt u voor de zekerheid bij uw eigen arts navragen of u alles mag eten. Als u om wat voor reden dan ook géén mosselen of geelwortel mag gebruiken, dan zijn deze ingrediënten niet voor u geschikt.

Hoe lang moet ik vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad blijven gebruiken?

Uit ervaring is gebleken dat mensen binnen 3 maanden verbetering merken.   Als de ingrediënten binnen die 3 maanden niet (of niet duidelijk genoeg) geholpen hebben, dan kunt u daarna het beste stoppen: doorgaan heeft dan geen zin meer.

Ik heb geen artrose, maar een andere gewrichtsaandoening. Helpen vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad bij mij misschien ook?

Dat is moeilijk te zeggen, omdat daar nog niet zo veel ervaringen mee zijn. Bij Reumatoïde Artritis (RA) weten we dat het in sommige gevallen ook goed kan helpen. Enkele positieve berichten ontvingen wij ook van mensen met:

U begrijpt dat het aan de hand van deze voorbeelden (n=1, n=2, … het zijn ‘maar’ enkelingen) niet te voorspellen is of dat ook geldt bij grotere groepen mensen met deze aandoeningen. Daarom moeten we u het antwoord schuldig blijven. Alleen Fibromyalgie is in een Belgisch onderzoek nader onderzocht. Hoewel het ook daar om een kleine groep deelnemers ging, gaven de uitkomsten geen aanleiding om het effect van deze ingrediënten bij Fibromyalgie verder te onderzoeken. Het valt natuurlijk te proberen – maar verwacht er niet te veel van. En laat ons a.u.b. uw ervaringen weten als u het geprobeerd heeft, zodat we anderen ook van goed advies kunnen voorzien!

Ik heb diabetes, kan ik vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad dan veilig gebruiken?

Er zijn wel eens gebruikers met diabetes geweest die een verandering in de suikerspiegel rapporteerden direct ná gebruik van deze ingrediënten. Dat zou te maken kunnen hebben met de aanwezigheid van natuurlijke suikers in Zwarte bes-blad. Anderen merkten hier helemaal niets van. Het is dus sterk aan te raden om dit (zeker in het begin) goed in de gaten te houden.

Mijn vraag staat er niet bij, wat nu?

Stel uw vraag dan aan de redactie via deze pagina.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Beoordeling van dit artikel: