“Zenuwgroei in kraakbeen zorgt voor verkeerde pijnsignalen bij artrose”

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 16 nov 2015

Onderzoek artroseEr zijn aanwijzingen dat bij artrose zenuwuiteinden vanuit het bot kunnen doorgroeien tot het kraakbeen. Daardoor worden pijnsignalen op een verkeerde manier doorgegeven naar de hersenen. Dr. Niels Eijkelkamp – als pijnonderzoeker verbonden aan het UMC Utrecht – onderzoekt momenteel bij mensen met knieartrose of deze veronderstelling klopt.

Pijn is aandoening op zich

Pijn in de gewrichten is één van de belangrijkste kenmerken bij artrose. Maar ook mensen met relatief weinig schade aan het kraakbeen kunnen gebukt gaan onder hevige pijnen. Zelfs wanneer een versleten knie vervangen is door een prothese, blijft één op de vijf patiënten last van pijn houden. Volgens Eijkelkamp zijn dat duidelijke aanwijzingen dat chronische gewrichtspijn los kan worden gezien van artrose. “Pijn is een aandoening op zich bij kraakbeenschade.”
Kraakbeen bevat zelf geen zenuwcellen en kan dus geen pijn registreren. Eijkelkamp vermoedt dat zenuwuiteinden vanuit de botten door kunnen groeien tot in het kraakbeen. Zodra dit kraakbeen tijdens het bewegen klappen moet opvangen, wordt dus een verkeerd pijnsignaal naar de hersenen gestuurd. Daardoor ontstaat pijn.

Aanmaken ontstekingsstoffen

Maar volgens de pijnonderzoeker kan er nog een oorzaak zijn waarom knieartrose gepaard kan gaan met aanhoudende pijn. Bij knieartrose kunnen de zogenaamde gliacellen zich anders gaan gedragen. Door het aanmaken van ontstekingsstoffen zorgen zij er voor dat pijnsignalen beter naar de hersenen kunnen worden doorgegeven. Ook dit kan chronische pijn bij knieartrose veroorzaken.

Dit is de eerste keer dat veranderingen in het zenuwstelsel worden onderzocht bij patiënten met knieartrose. Zo worden ‘oude’ knieën van patiënten die een prothese hebben gekregen onderzocht op de aanwezigheid van doorgegroeide zenuwuiteinden. Ook zal vloeistof uit ruggenmerg worden afgenomen voorafgaande een knieoperatie. Deze zal worden onderzocht op ontstekingsstoffen die de pijn bij artrose zouden kunnen veroorzaken.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.