Deze zes drankjes verminderen gewrichtsontstekingen

Het veranderen van uw voedingspatroon kan helpen om gewrichtsklachten te verminderen. Een gemakkelijke manier is om dranken te kiezen die de brandhaarden in uw gewrichten ‘koelen’. Deze zes drankjes moet u écht eens proberen als u last heeft van artrose of reumatoïde artritis.

Bij artrose, reumatoïde artritis en andere reumatische gewrichtsklachten is pijn één van de belangrijkste symptomen. Dit wordt veroorzaakt door chronische ontstekingen die op den duur schade kunnen toebrengen aan de gewrichten, het kraakbeen en andere vitale weefsels die deel uitmaken van het bewegingsapparaat. Tabaksrook, chemicaliën, rood vlees, alcohol, suiker en gefrituurd en bewerkt voedsel houden deze ontstekingen in stand of wakkeren ze verder aan. Het veranderen van uw voedingsgewoonten is dan ook een effectieve manier om deze brandhaarden in de gewrichten af te koelen. En één van de gemakkelijkste manieren om daarmee te beginnen is om dranken te kiezen, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze de ontstekingen in de gewrichten verminderen. De zes beste drankjes zetten we in dit artikel voor u op een rijtje.

1) Ananassap

Eén van de meest krachtige natuurlijke ontstekingsremmers is bromelaïne. Dit is een enzym dat in een hoge dosering voorkomt in ananas. De therapeutische werking bij o.a. artrose, reumatoïde artritis en hart- en vaatziekten is in 2021 uitgebreid beschreven in het tijdschrift Foods. Een reden waarom bromelaïne zo effectief is, is dat het snel door het lichaam wordt opgenomen en gedurende lange tijd actief blijft. Studies hebben aangetoond dat dit enzym zowel pijnstillende als ontstekingsremmende effecten heeft bij patiënten met reumatoïde artritis en artrose.

2) Warme kurkuma melk

Kurkuma is een geelachtig-oranje specerij die de ontstekingsremmende stof curcumine bevat. Daarvan is aangetoond dat het helpt om gewrichtsontstekingen bij o.a. artrose te verminderen. In een onderzoek uit 2019 naar de effectiviteit van curcumine werden 139 patiënten met knieartrose in twee groepen verdeeld. De ene groep slikte drie keer per dag een capsule met curcumine, terwijl de andere groep twee keer per dag een tablet van 50 milligram diclofenac innam. De onderzoekers ontdekten dat het specerij net zo effectief was als deze populaire ontstekingsremmende pijnstiller bij het verminderen van kniepijn. Kurkumapoeder is gemakkelijk te mengen met vruchtensap. Voeg daar wel melk of avocado aan toe, omdat curcumine beter wordt opgenomen in combinatie met vet. Of probeer eens warme kurkumamelk. Deze maakt u van twee kopjes ongezoete amandelmelk, één eetlepel kokosolie (voor het vet) één eetlepel honing, één theelepel kurkumapoeder, één theelepel kaneel, wat versgeraspte gember en een snufje zwarte peper. Doe alle ingrediënten in een pan en breng ze al roerend aan de kook. Zet het vuur laag en laat tien minuten zachtjes sudderen.

3) Groene thee

Groene thee is een van de gezondste dranken die u kunt drinken. Het zit boordevol ziekte-bestrijdende antioxidanten én EGCG. Van dit laatste bestanddeel is aangetoond dat het de vetverbranding kan verbeteren en het metabolisme kan verhogen. Dit helpt u om af te vallen of op een goed gewricht te blijven, zodat overtollige kilo’s niet extra zwaar op uw gewrichten drukken. Al een paar kilo overgewicht kan het slijtageproces van het kraakbeen bij artrose aanzienlijk versnellen. Daarnaast is groene thee rijk aan polyfenolen met een sterke ontstekingsremmende werking.

4) Bottenbouillon (bone broth)

Ongetwijfeld trekt u ook wel eens van de botten van kippen en runderen een bouillon als geurige basis voor soepen. Maar het is ook een gezondheidselixer vanwege de hoge concentratie van vitaminen, mineralen en aminozuren die een gezonde darmflora ondersteunen. En dit is de beste verdedigingslinie tegen chronische ontstekingen. Een slechte darmgezondheid kan leiden tot een aandoening die bekend staat als ‘lekkende darm’. Doordat de darmwand poreus wordt, kunnen ongezonde stoffen in de bloedbaan terecht komen en ontstekingen veroorzaken. Bottenbouillon is ook rijk aan collageen, gelatine, glycine, glutamine en hydroxyproline. Uit tal van klinische onderzoeken blijkt dat deze bestanddelen in staat zijn om ontstekingen – ook in de gewrichten – te verminderen.

5) Gemberthee

Gember wordt al duizenden jaren gebruikt om maagklachten, misselijkheid en pijn te verminderen. Volgens de Amerikaanse Arthritis Foundation kan het ook een natuurlijke manier zijn om de pijn van ontstoken gewrichten te verzachten. Een studie van de Universiteit van Miami vergeleek de effecten van gemberextract met een placebo bij 247 patiënten die leden aan knieartrose. Er werd ontdekt dat gember de pijn en stijfheid met 40% meer verminderde dan het nepmiddel. Naast de ontstekingsremmende eigenschappen zeggen onderzoekers dat gember ook pijnstillend werkt. Doe daarom een paar schijfjes gember in de thee of maak één van de gember-smoothies die u hier kunt vinden.

6) Thee van Zwarte Bes-blad

De bladeren van de Zwarte bes of Ribes nigrum bevatten een hoge concentratie proanthocyanidinen. Deze donkerblauwe kleurstof stimuleert de bijnierschors, waardoor er meer ontstekingsremmende hormonen worden aangemaakt. Dit geeft verlichting bij reumatische aandoeningen, zoals artrose en reumatoïde artritis. Daarnaast bevordert Zwarte Bes-blad de afbraak van urinezuur bij patiënten met jicht.
Verder suggereert een studie dat bepaalde bestanddelen in Zwarte Bes-blad het kraakbeen beschermen bij artrosepatiënten. Heeft u een Zwarte Bes-blad plant in de tuin staan? Droog dan de bladeren, verpulver ze tot poeder en voeg twee theelepels toe aan een glas heet water.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen