Meer zuivel versterkt de botten en wervels bij mannen boven de 50

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 1 mei 2018

Een hogere inname van zuivelproducten wordt in verband gebracht met een hogere botdichtheid en sterkere wervelkolom bij mannen. Vooral bij mannen boven de 50 heeft de consumptie van melk, yoghurt en kaas significant effect op het voorkomen van osteoporose. Bij vrouwen was dit gezondheidsvoordeel van zuivel minder groot.

zuivel versterkt de botten en wervels bij mannen boven de 50

CT-scan

Dit blijkt uit een groot internationaal onderzoek, waar o.a. de universiteiten van Wageningen en Tilburg bij betrokken waren. Deelnemers aan deze studie waren 1522 mannen en 1104 vrouwen in de leeftijd van 32 tot 81 jaar. De onderzoekers analyseerden CT-scans om een verband te ontdekken tussen de inname van zuivel en de botdichtheid.

Ruggengraat

Voornamelijk mannen boven de 50 profiteren van een hogere zuivelinname. Dit zorgt voor een hogere botdichtheid en botsterkte. Bovendien nam de sterkte van de wervels in de ruggengraat toe. De resultaten van deze studie zijn onlangs gepubliceerd in het Journal of Bone and Mineral Density.

Bron

Een samenvatting van het originele onderzoek is online in te zien.

Reageer nu

Wat vindt u hiervan? Er zijn natuurlijk ook onderzoeken geweest die juist aangeven dat zuivel slecht is voor de botten en Reumatoïde artritis. In artikelen als Melk, een nachtmerrie voor de gewrichten?, Osteoporose en Ontstekingsremmend dieet tegen artrose, leest u juist dat het waarschijnlijk beter is om zuivel te vermijden. Wij zijn benieuwd naar uw reactie!

Lees meer over de preventie van Osteoporose, door het gebruik van onder andere Vitamine D3 en lees de Gouden tips voor sterke botten.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.