Simpele aanpassingen in dieet kunnen symptomen artrose verminderen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 mei 2018

Eén gram visolie per dag kan helpen om de symptomen bij artrose te verminderen. Dit is de uitkomst van een grote studie van de Universiteit van Surrey in Groot-Brittannië. Centraal stond het onderzoeken van het verband tussen voeding en zelfmanagement bij artrose. Een analyse van 68 eerdere studies wees uit, dat een laaggedoseerd supplement met visolie zou kunnen leiden tot pijnvermindering bij artrosepatiënten.

aanpassingen dieet artrose

Laagdradige ontstekingen

Het is bekend dat essentiële vetzuren in visolie – maar ook in vloeibare groenlipmossel – de pijn in de gewrichten verminderen door het remmen van de ontstekingen. Daarnaast vonden de onderzoekers sterke aanwijzingen, dat ook gewichtsvermindering én lichaamsbeweging de symptomen van artrose konden verlichten. Overgewicht verhoogt niet alleen de belasting op de gewrichten, maar kan ook laagdradige ontstekingen veroorzaken die de artrose kunnen verergeren.

Vitamine K

De consumptie van voedingsmiddelen die veel vitamine K bevatten, bleek ook voordelen te hebben voor artrosepatiënten. Vooral boerenkool, spinazie en peterselie zijn een grote bron van deze voedingsstof. Vitamine K is nodig voor speciale eiwitten die worden aangetroffen in bot en kraakbeen. Een onvoldoende inname van deze vitamine kan het risico op artrose – en ook botontkalking – verhogen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.