Andullatie-therapie

Door trillingen en infrarode warmte van chronische pijn af?

Doeltreffendheid andullatie-therapie wel aangetoond bij muizen
Steeds meer fysiotherapeuten bieden Andullatie-therapie aan bij chronische pijnklachten. Tijdens deze behandeling ligt u op een speciaal massagematras. Gedurende 15 tot 30 minuten krijgt u een programma van wisselende pulserende trillingen en infrarode dieptewarmte. Andullatie-therapie wordt o.a. toegepast bij mensen die last hebben van artrose, reumatoïde artritis, rugklachten, fibromyalgie, neuropathie én osteoporose. Andullatie-therapie is een aanvullende behandeling die de aandoening zelf niet kan bestrijden. Het kan wel helpen om de pijnklachten te verminderen.

Wat is andullatie-therapie nu precies?

Andullatie is een biofysische therapie die al meer dan tien jaar wordt toegepast om chronische pijn te verlichten. De werking berust op een combinatie van wisselende en pulserende trillingen en infrarode dieptewarmte. Deze warmte zorgt ervoor dat de trillingen dieper in weefsels kunnen doordringen. Hoewel u de trillingen in uw hele lichaam voelt, kunnen door middel van meerdere programma’s specifieke lichaamsdelen worden behandeld. Afhankelijk van uw klachten kan de fysiotherapeut het effect op bijvoorbeeld uw nek, schouders of rug sterker maken. Tijdens de behandeling ligt u horizontaal op een comfortabel andullatiematras. Een behandeling duurt 15 tot 30 minuten. Meerdere behandelingen in een korte periode zijn nodig om de pijnklachten duurzaam te verlichten. Een aantal fysiotherapeuten maakt er op hun website melding van dat andullatie-therapie bij 80 procent van de cliënten een goed resultaat oplevert.

Wat is de werking van andullatie-therapie nu precies?

Andullatie-therapie is gebaseerd op de vijf biofysische basisprincipes. Bij deze tak van wetenschap draait het om het stimuleren van het zelf-hertellende vermogen van het menselijk lichaam. Het eerste principe is het geven van een ‘energieboost’ aan de cellen. De vibraties van het matras wekken elektrische stroompjes op die de productie van ATP (adenosinetrifosfaat) bevorderen. Dit molecuul verhoogt de hoeveelheid energie in de cellen, waardoor de algehele gezondheid verbetert.

De tweede werking van andullatie is het creëren van positieve signalen die de negatieve pijnsignalen verdringen. De hersenen pikken deze positieve signalen op, zodat de pijn zal afnemen. Tevens stimuleert andullatie de aanmaak van de lichaamseigen pijnstiller endorfine.

Voorts verbetert de combinatie van trillingen en infrarode warmte de doorbloeding van het lichaam. Daardoor kunnen grote hoeveelheden voedings- en bouwstoffen naar uw lichaamscellen worden getransporteerd. Een belangrijke functie van andullatie is het op gang brengen van de lymfestroom. Dit zorgt voor een stabieler immuunsysteem, omdat afvalstoffen en ziekteverwekkers sneller én vollediger afgevoerd kunnen worden. Tenslotte is andullatie-therapie ontspannend voor lichaam en geest. Dit geeft een heerlijk relaxed gevoel na een behandeling.

Hoe denkt de wetenschap over andullatie-therapie?

Hoewel andullatie-therapie al zo’n tien jaar als aanvullende behandeling bij chronische pijn wordt aangeboden, is er nauwelijks wetenschappelijk onderzoek naar verricht. Sceptici stellen dat deze combinatie van mechanische trillingen en infrarode warmte hetzelfde effect heeft als een warm bad of een massage.

Professor Pierre Lievens – hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Brussel – heeft een paar jaar geleden wel onderzoek verricht naar de effecten van trillingen, infrarood en warmte op muizen. Hij concludeert dat bij blijvende prikkeling van de mechanosensoren – een mechanisme in het lichaam dat prikkels waarneemt – er meer endorfine vrijkomt. Dit heeft een temperende werking op de overdracht van pijnprikkels via de zenuwbanen. Hij vindt het aannemelijk dat de door andullatie opgewekte microstroompjes de elektrisch geladen antennes ter hoogte van de celmembranen kunnen bereiken. Dit stimuleert de aanmaak van ATP, waardoor de stofwisseling op celniveau wordt verbeterd.

Op basis van zijn onderzoek concludeert Lievens dat andullatie doeltreffender is voor het bevorderen van het lymfetransport dan massage. Bij minder dan 6 minuten andullatie kon hij geen positief effect vinden op de verbetering van de doorbloeding. Bij langere prikkeling kon hij wel een significante toename van de bloedcirculatie waarnemen.

Andullatie: doen of niet doen?

Het onderzoek van de Belgische professor geeft dus alleen het effect van andullatie op muizen weer. Of bij mensen dezelfde werking kan worden ervaren, is dus nog nooit serieus wetenschappelijk onderzocht. Feit is wel, dat steeds meer fysiotherapeuten andullatie-therapie aanbieden. Mocht het geen effect hebben op chronische pijn, dan zouden juist steeds meer behandelaars met deze behandeling stoppen. Of andullatie iets voor uw chronische pijn kan betekenen, kunt u dan ook het beste zelf ondervinden. U betaalt ongeveer 100 euro voor acht behandelingen. Ook kunt u zelf een andullatiematras aanschaffen. Deze zijn echter zeer prijzig: tussen de 2500 en 4000 euro. Hier kunt u opzoeken of er ook een fysiotherapeut bij u in de buurt zit, die andullatie-therapie als behandeling aanbiedt.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen