Heeft u ook het gevoel alsof u op uw botten loopt?

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Pijn onder de hiel: Hielspoor of Fat Pad Syndroom?

Bij pijn onder de voet bij de hiel wordt vaak aan Hielspoor gedacht. Dat is niet altijd het geval. U kunt ook last hebben van het Fat Pad Syndroom. Bij deze aandoening slijten de vetkussentjes onder uw hak. Deze ‘matrasjes’ vangen tijdens het lopen de schokken op. Wanneer ze dunner worden, worden de interne weefsels in uw voet niet langer meer beschermd. Veel mensen met het Fat Pad Syndroom hebben dan ook het gevoel alsof ze op de botten lopen. Deze pijnlijke aandoening is lastiger te behandelen dan Hielspoor.

Fat pad syndroom

Wat is het verschil tussen Hielspoor en Fat Pad Syndroom?

Hoewel de pijn onder de hiel even heftig kan zijn, gaat het hier toch om twee totaal verschillende aandoeningen. Hielspoor is een letsel dat het gevolg is van langdurige overbelasting. Er ontstaan kleine scheurtjes op de plek waar de voetzoolpees vast zit aan het hielbeen. Door kalkafzetting probeert het lichaam deze zwakke plek te verstevigen. Er wordt een haakje gevormd, dat een stekende pijn tijdens het lopen, sporten of autorijden kan veroorzaken.
Bij het Fat Pad Syndroom – of Vetkussentjes Syndroom – verdwijnen geleidelijk de beschermende vetmatrasjes onder uw voeten. Deze vetkamers hebben een zeshoekige vorm en worden door stevig bindweefsel omgeven. Ze vangen tijdens het lopen de schokken op en verdelen de krachten over de onderkant van uw voeten. Als deze bescherming minder wordt, wordt de druk tijdens het lopen rechtstreeks opgevangen door de interne structuren van de voet, zoals botten, spieren, zenuwen en andere weefsels. Dit kan ernstige pijnklachten geven. Deze treden op in het midden en aan de zijkant van uw hiel. Is de pijn aanwezig aan de voorzijde van de hiel, dan gaat het meestal om Hielspoor.

Wat is de oorzaak van het Fat Pad Syndroom?

Het Fat Pad Syndroom is slijtage van de vetkussentjes onder uw voetzolen door ouderdom. Deze schokdempende en beschermende structuur is onder de hiel zo’n 18 mm en onder de voet ongeveer 7 mm dik. Na het veertigste levensjaar neemt de hoeveelheid collageen in het bindweefsel rond de vetkamers af. Daardoor worden ze minder sterk en breken de wanden gemakkelijker open. Dit heeft als gevolg, dat het vet naar buiten begint te lekken. De vetkussentjes onder de voeten verliezen hun functie en kunnen niet langer meer de uitgeoefende druk opvangen. Uiteindelijk gaat littekenweefsel de plek van de afgestorven vetkussentjes innemen. Deze veranderingen worden waargenomen door de bijna 30.000 zenuwuiteinden in de voetzool. Zij vertalen dit naar een branderig en vermoeid gevoel in de voeten.

Het Fat Pad Syndroom komt meer en meer voor. Dat heeft alles te maken met het feit dat we langer worden, vaak overgewicht meedragen en langer leven. Al deze factoren dragen bij aan het slijtageproces van de vetkussentjes onder onze voeten. Afvallen, als dat tenminste aan de orde is, zal de kans op deze aandoening verminderen. Ook is het aan te bevelen om wat vaker op blote voeten te lopen. Door het dragen van schoenen zijn onze voeten een beetje lui geworden. Ze hebben de neiging om door te zakken (overpronatie), waardoor onze hielen en voorvoeten meer schokken moeten verwerken. Dit betekent een enorme belasting voor de vetmatrasjes onder uw voeten. Vooral het lopen met blote voeten over zachte ondergronden – zoals zand en aarde – kan helpen om beschadigingen en slijtage van deze vetkussentjes te voorkomen.

Wat zijn de symptomen van het Fat Pad Syndroom?

Het Vetkussentjes Syndroom is geen acute aandoening, maar ontwikkelt zich over een langere periode. In de eerste fase worden de wanden van de vetkussentjes dunner. Het vet gaat meer druk uitoefenen op de wanden, waardoor ze zich gaan rekken. Omdat de zenuwen meer belast worden, ontstaat er een vermoeid en branderig gevoel in de voor- en achtervoet. Dit is zenuwpijn.
In het volgende stadium barsten de vetkussentjes open en vloeit het vet naar buiten. De voeten gaan dan branderig en licht tintelend aanvoelen. Ook treedt er een zeurende pijn aan de voorvoet en de zijkant van de hiel op.
Vervolgens sterven de vetkamers af en worden vervangen door littekenweefsel en bindweefsel. Tijdens het lopen kunnen propjes bindweefsel heen en weer gaan bewegen. De pijn verplaatst zich dan naar het midden van de hiel. Ook kan er gevoelloosheid in de voorvoet optreden. Door een verminderde doorbloeding kunnen de voeten ’s nachts pijnlijk gaan aanvoelen. Uiteindelijk is de vetkamerstructuur onder de voeten helemaal verdwenen. U heeft dan doorlopend last van pijnlijke en gevoelloze voeten.

Hoe wordt het Fat Pad Syndroom behandeld?

Herkent u de klachten die gepaard gaan met het Fat Pad Syndroom? Blijf er niet te lang mee doorlopen, maar ga ermee naar de huisarts. Door middel van een echo kan hij of zij laten vaststellen of u deze aandoening heeft en in welk stadium het zich bevindt. De schade kan echter niet meer hersteld worden. De vetkussentjes die eenmaal verdwenen zijn, groeien niet meer terug. Er is dus geen behandeling voor het Fat Pad Syndroom. Een operatie of injectie heeft dus geen enkele zin. U zult dus met deze aandoening moeten leren leven. Wel kan er wat gedaan worden om de pijn in uw voeten te verlichten.
Zo is het verstandig om activiteiten die de voeten belasten zoveel mogelijk te vermijden. Denk daarbij aan tillen, springen, hardlopen en andere inspannende bezigheden voor de voeten. Plotseling een pijnaanval? Geef uw voeten rust om te herstellen en leg een ijskompres tegen uw voetzolen. Doe oefeningen die de doorbloeding van uw voeten helpen te verbeteren. Ook kunnen therapeuten uw voet intapen. Hiermee wordt de voetboog en de hiel ontlast. De belangrijkste maatregel die kunt nemen is om goede schoenen te gaan dragen met inlegzolen of siliconen hielkussens. Het lopen wordt dan een stuk prettiger, omdat deze hulpmiddelen de functie van de vetkussentjes grotendeels overnemen. De huidige generatie sportschoenen zijn eigenlijk ook al heel goed als het gaat om demping en schokvermindering . Misschien dat in deze categorie de zogenaamde Kybun schoenen de meeste verlichting geven gezien de waterbed-achtige zoolstructuur van dit type schoen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen