Wat is zenuwpijn? Welke vormen zijn er en wat zijn de symptomen?

Eén op de drie volwassenen heeft regelmatig last van zenuwpijn of neuropathische pijn. Dit wordt veroorzaakt door een beschadiging of irritatie van een zenuw. Er ontstaat dan pijn in het gevoelsgebied van de zenuw. Meestal is dit een bijkomend effect van een bepaalde aandoening.

 

Wat is zenuwpijn?

Wat is zenuwpijn? Welke vormen zijn er en wat zijn de symptomen?
De ene pijn is de andere niet. In uw lichaam bevinden zich overal sensoren die via het zenuwstelsel berichten doorsturen naar de hersenen. Op het moment dat u zich met een mes in de vingers snijdt, ontvangen de hersenen elektrische impulsen die vervolgens naar een pijngevoel worden vertaald. Dit wordt nociceptieve pijn genoemd. Dus pijn die ontstaat bij een verwonding of ontsteking.
Bij beschadiging, irritatie of veranderende werking van een zenuw worden er ook spontaan elektrische impulsen naar de hersenen verstuurd. Er ontstaat dan pijn in het gevoelsgebied van de zenuw. Maar liefst één op de drie Nederlanders heeft soms of regelmatig last van zenuwpijn of neuropathische pijn. De medische term voor dit verschijnsel is neuralgie.

Welke vormen van zenuwpijn zijn er?

Overal in uw lichaam lopen zenuwen. En al deze zenuwen kunnen beschadigd of geïrriteerd raken. Dus neuralgie kan van top tot teen optreden. Eén van de meest voorkomende vormen is aangezichtspijn (trigeminusneuralgie). De kortdurende en heftige pijnscheuten in het gezicht ontstaan in het gevoelsgebied van de drielingzenuw (nervus trigeminus). Daar hebt u er twee van, die aan de linker- en rechterzijde van uw gezicht lopen. Soms is de druk op de één van deze gelaatszenuwen de oorzaak van de pijn. Bij de meeste mensen met aangezichtspijn kan echter geen duidelijke oorzaak gevonden worden.
Zenuwpijn kan ook een symptoom zijn van gordelroos. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een infectie met het herpes-zostervirus. Er ontstaan aanhoudende pijnklachten in het gebied dat door dit virus is geïnfecteerd. Dit wordt een postherpetische neuralgie genoemd.
Een zeer bekende vorm van zenuwpijn of neuropathische pijn is fantoompijn. De patiënt heeft dan het gevoel dat er pijn aanwezig is in het lichaamsdeel dat geamputeerd is.
Clusterhoofdpijn wordt ook Neuralgie van Horton genoemd. Bij deze vorm van zenuwpijn ontstaan er korte – maar zeer heftige – aanvallen aan één zijde van het gelaat. Deze aandoening treft 1 op de 1000 mensen en ontstaat meestal tussen een leeftijd van 20 tot 40 jaar. Clusterhoofdpijn komt het meest voor onder mannen. Maar sinds 1960 neemt het aantal vrouwen met Neuralgie van Horton gestaag toe.
Zenuwpijn komt vaak voor bij mensen met Diabetes mellitus in de voeten en bij patiënten met en Carpaal Tunnel Syndroom en Tarsaal Tunnel Syndroom. Deze laatste twee klachten worden veroorzaakt door een zenuw die in de arm of voet bekneld is geraakt. Andere aandoeningen die gepaard gaan met neuralgie zijn: ziekte van Lyme en Ischias. Ook bij artrose kan zenuwpijn ontstaan, omdat zenuwuiteinden vanuit het bot kunnen doorgroeien tot het kraakbeen. Neuropathie is het niet goed functioneren van één of meerdere zenuwen. Daardoor werken spieren en gevoel minder goed.

Wat is de oorzaak van zenuwpijn?

operatie
Neuropathische pijn kan dus een bijkomend effect zijn van één van de genoemde aandoeningen. Een of meer zenuwen kunnen ook beschadigd raken bij een auto-ongeluk of tijdens een operatie. Zenuwpijn kan ontstaan na een hersenbloeding of een bloeding in het ruggenmerg. Bepaalde stoffen in alcohol en sommige middelen voor chemotherapie kunnen het zenuwstelsel beschadigen.

Wat zijn de symptomen van zenuwpijn?

Bij alle vormen van zenuwpijn ontstaat er pijn in het gevoelsgebied van de zenuw. De pijn kan brandend of kloppend zijn. Soms kan het om heftige pijnscheuten gaan die er plotseling inschieten en aanvoelen als elektrische schokken of steken. Bij gordelroos is de zenuwpijn continu aanwezig. Bij clusterhoofdpijn en aangezichtspijn komt de pijn in aanvallen.

Hoe wordt de diagnose zenuwpijn gesteld?

De diagnose kan in de meeste gevallen door de huisarts worden gesteld op basis van de klachten en een lichamelijk onderzoek. Bij mensen met diabetes die een branderig gevoel in de voeten hebben is de oorzaak meteen duidelijk. Bij gordelroos is zenuwpijn ook heel eenvoudig vast te stellen. In andere gevallen zal de huisarts uw doorverwijzen naar een neuroloog. Die kan met een CT– of MRI-scan het pijnlijk gebied in beeld brengen om de oorzaak vast te kunnen stellen. Ook een EMG (elektrisch spier-zenuwonderzoek) behoort tot de mogelijkheden.

Hoe wordt zenuwpijn behandeld?

Bij neuropathische pijn heeft het innemen van pijnstillers als Paracetamol, aspirine of diclofenac weinig zin. Deze hebben uitsluitend een werking op wondpijn. De arts zal u een zenuwblokkerend middel voorschrijven of een medicijn die de verwerking van pijnprikkels in de hersenen veranderd. Als deze behandelingen niet werken, dan heeft de neuroloog nog een aantal opties. Hij kan de zenuw blokkeren door vlakbij de zenuw een pijnstiller met ontstekingsremmer te injecteren. Bij langdurige zenuwpijn bestaat de behandeling uit elektrische zenuw- of ruggenmergstimulatie die uitgevoerd wordt door een anesthesioloog.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen