Ischias

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Ischias: wanneer de grootste zenuw van uw lichaam geïrriteerd raakt

Ischias-pijn-onderrugIschias is een zenuwpijn die meestal begint in de onderrug en via de bil doorloopt tot in het been. Deze aandoening komt vaker voor dan u denkt. Maar liefst twee op de vijf mensen krijgt er last van. Alles draait bij Ischias om irritatie van de grootste zenuw van het lichaam. En dat is de grote beenzenuw, die ook wel nervus ischiadicus wordt genoemd. Deze begint in de uitlopers van het ruggenmerg en loopt langs de bil en de achterkant van het been naar de voet. De klachten kunnen dan ook in het hele gebied dat door deze zenuw wordt bediend, voorkomen.

Symptomen van Ischias

Ischias is ook een beetje container begrip omdat veel aandoeningen van de lumbale wervelkolom, zoals discus degeneratie, spondylose en artrose meestal gepaard gaan met een zeurende of stekende pijn in de onderrug, bilstreek, been en/of enkel. De klachten moeten niet onderschat worden. In sommige gevallen kan deze aandoening lijken op een hernia en die kan op zijn beurt weer tot uitvalsverschijnselen en functieverlies leiden. Denk hierbij aan een klapvoet. Andere klachten die kunnen wijzen op Ischia zijn: spierzwakte, tintelingen, spierkrampen en verminderde reflexen in het gebied waar deze grote zenuw doorheen loopt. De pijn kan soms hevig zijn. In de meeste gevallen is Ischias echter een aandoening van voorbijgaande aard. De pijn zal dus na verloop van tijd weer vanzelf verdwijnen.

Oorzaken van Ischias

Ischias wordt veroorzaakt door een ontsteking, beschadiging of irritatie van de nervus ischiadicus. Het kan ontstaan tijdens een zwangerschap of bevalling, bij het tillen van zware voorwerpen, bij andere vormen van overbelasting van de grote beenzenuw en door stress. Dat laatste klinkt misschien een beetje onlogisch, maar dat is het niet. Iemand die last heeft van stress, kan van lichaamshouding veranderen en/of strak gespannen spieren hebben. Daardoor komen de schouders, heupen, knieën en enkels niet goed ten opzichte van elkaar te staan. Er komt dan meer druk op de grote beenzenuw te staan met als gevolg dat deze overbelast raakt. Bovendien kunnen overgewicht, een slechte houding, ontstekingen, kou en griep tot Ischias leiden. Ischias komt ook wel eens voor bij artrose aan de onderrug. Lees meer over artrose.

Diagnose van Ischias

De grootste uitdaging voor de arts is om Ischias van een hernia te kunnen onderscheiden. De klachten lijken namelijk veel op elkaar. Door gegevens uit een vraaggesprek zal hij de juiste diagnose moeten stellen. Daarbij zal hij vooral kijken of uw klachten passen in het symptomenbeeld van Ischias. Daarnaast zal hij vaststellen of de pijn verloopt over de zenuwtakken van de grote beenzenuw. Dus in bil, been en voet.

Behandeling van Ischias

In de meeste gevallen is geen enkele behandeling erg effectief en naast ondersteunde maatregelen is het afwachten geblazen. De arts zal u paracetamol, NSAIDs, rust of juist lichaamsoefeningen aanraden. Soms wordt u doorverwezen naar een fysiotherapeut of chiropracticus voor rugspier-versterkende oefeningen en voor adviezen over houding en bewegen. Om Ischias in de toekomst te voorkomen, kunt u het beste zorgen voor een normaal lichaamsgewicht, een goede conditie en sterke rugspieren. Verder is het verstandig om niet zwaar te tillen.

Oefeningen bij Ischias

Hier zijn enkele oefeningen die helpen bij het herstel, en die de pijn bij Ischias verminderen.

Oefening 1:

Ga op uw rug liggen met opgetrokken knieën. Gebruik een kussen als hoofdsteun. Doe uw benen tien keer open en dicht.

Oefening 2:

U neemt dezelfde positie aan als in oefening 1. Laat uw benen zakken en trek ze vervolgens weer in. Doe ook deze oefening tien keer.

Oefening 3:

Ga zitten met gestrekte benen. Buig voorover en breng uw vingertoppen zo ver mogelijk naar uw tenen. Doe deze oefening 10 keer.

Oefening 4:

Deze oefening kunt u doen als u last heeft van uw been. Ga staan en pak de leuning van een stoel vast. Zwaai uw been tien keer heen en weer.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum.

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen