Gefrituurd voedsel verhoogt kans op hart- en vaatziekten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 15 feb 2021

Niets is lekkerder dan een vette hap uit de frituur. Maar wetenschappers waarschuwen, dat zelfs al bij een wekelijks portie van 114 gram de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Volgens de onderzoekers neemt door het frequent eten van vette frituursnacks de kans op een beroerte of hartaanval met maar liefst met 28 procent toe.


Het eten van gefrituurd voedsel wordt in verband gebracht met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Al bij een wekelijkse consumptie van 114 gram neemt de kans op een hartaanval of een beroerte serieus toe. De resultaten van dit onderzoek – dat werd gefinancierd door de National Natural Science Foundation of China – zijn recent gepubliceerd in het medische tijdschrift Heart.

Schadelijk cholesterol

De wetenschappers deden een meta-analyse, waarbij wordt gekeken naar de resultaten van meerdere onderzoeken. In dit geval ging het om 17 studies die betrekking hadden op ernstige cardiovasculaire voorvallen. Er werd ontdekt dat met elke wekelijkse portie van 114 gram gefrituurde snacks het risico toeneemt. Gefrituurd voedsel is calorierijk en smaakt goed, waardoor een overconsumptie op de loer ligt. Daarnaast bevatten deze snacks – vooral als ze afkomstig zijn uit fastfoodrestaurants – vaak transvetten. Deze verhogen de slechte LDL-cholesterol en verlagen de goede cholesterol. Bovendien stimuleert frituren de productie van chemische bijproducten die ontstekingsprocessen in het lichaam – waaronder de binnenkant van de aderen – op gang kunnen brengen.

28 procent meer kans

Uit de verzamelde gegevens bleek, dat de deelnemers die het meeste gefrituurde voedsel aten 28 procent meer kans hadden op een hartaanval of een beroerte in vergelijk met de mensen die nauwelijks snacks uit het hete vet aten.
Prof. Riyaz Patel, hoogleraar Cardiologie aan de University College London zegt dat de resultaten passen bij ons huidige begrip van biologie: “We weten dat het frituren van voedsel de voedingswaarde kan aantasten en transvetten kan genereren. We weten dat deze vetten schadelijk zijn en kunnen leiden tot hart- en vaatziekten.” Patel was zelf niet betrokken bij dit onderzoek.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.