Groenlipmossel grootste zelfzorgmiddel bij artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 apr 2021

Bijna anderhalf miljoen vrouwen en mannen in Nederland hebben last van artrose. Uit een enquête van bewegenzonderpijn.com onder haar bezoekers blijkt, dat Groenlipmossel momenteel het meest gebruikt wordt om de symptomen van gewrichtsslijtage te bestrijden. Het percentage is van 19 procent in 2018 gestegen tot 22 procent in 2020. Het gebruik van Glucosamine en CBD-olie is de laatste jaren iets afgenomen. Het gaat nu om respectievelijk 15 en 5 procent.


De enquête is door bijna 9.000 bezoekers van bewegenzonderpijn.com ingevuld en teruggestuurd. Uit de resultaten blijkt, dat 70 procent van de deelnemers last heeft van artrose. De gemiddelde leeftijd van de respondenten was 65 jaar en 68 procent van de deelnemers was vrouw. De oudste invuller van deze enquête was 99 jaar oud!

Natuurlijke ontstekingsremmers

Steeds meer mensen in Nederland krijgen last van artrose. Het slijtageproces van het kraakbeen doet in principe geen pijn, omdat dit flexibele weefsel in de gewrichten geen zenuwen bevatten. De klachten ontstaan vrijwel altijd door ontstekingen aan het gewrichtskapsels als gevolg van de artrose. Er is nog geen behandeling gevonden om het slijtageproces te stoppen of om te keren. Daarom is op dit moment het bestrijden van de ontstekingen de enige optie bij artrose. Dat kan bij beginnende klachten met Paracetamol. Maar als de pijn en stijfheid toenemen, schrijven artsen vaak ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) voor. Vanwege de bijwerkingen nemen patiënten deze liever niet of stoppen van verloop van tijd met deze medicijnen. Deze groep mensen komt vervolgens met de rug tegen de muur te staan, omdat er geen verdere behandelingsmogelijkheden meer zijn. Daarom richt bewegenzonderpijn.com zich vooral op het geven van informatie over natuurlijke ontstekingsremmers, zoals (vloeibare) Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Deze werken vrijwel net zo goed als NSAIDs, terwijl er tot op heden nog geen bijwerkingen zijn gerapporteerd.

Magnesium

Uit de resultaten van deze enquête blijkt, 65 procent van de deelnemers Groenlipmossel kent. De bekendheid met Glucosamine en/of Chondroïtine is 68 procent en die van CBD-olie 60 procent. Andere zelfzorgmiddelen die geadviseerd worden bij artrose scoren aanzienlijk lager. Zo worden MSM en Collageen slechts door 6 en 4 procent van de deelnemers gebruikt. Op de vraag ‘gebruikt u nog andere producten voor de gewrichten’ gaven opvallend veel mensen ‘Magnesium’ aan.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.