Hartaandoeningen kunnen worden opgespoord met behulp van ‘selfie’

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 15 sep 2020

Hoe staat de conditie van uw hart en bloedvaten ervoor? Om daar achter te komen, hoeft u in de nabije toekomst niet meer naar het spreekuur. Straks volstaat het sturen van een selfie naar de huisarts. Een slim computerprogramma kan vervolgens aan de hand van uw gelaatstrekken vaststellen of uw gezond bent of langs moet komen voor onderzoek.


Het sturen van een ‘selfie’ naar de dokter zou een goedkope en eenvoudige manier kunnen zijn om hart- en vaatziekten op te sporen. Dit stellen Chinese onderzoekers in een studie die recent is gepubliceerd in het European Heart Journal. Daarin tonen ze voor de eerste keer aan dat een geavanceerde computeralgoritme gebruikt kan worden om cardiovasculaire aandoeningen op te sporen. Bij deze techniek worden vier foto’s van iemands gezicht geanalyseerd.

Kunstmatige intelligentie

Hoewel het algoritme nog verder moet worden ontwikkeld, denken de onderzoekers dat deze nieuwe techniek potentieel heeft als screeningsinstrument om hartaandoeningen vroegtijdig op te sporen.
“Voor zover wij weten, is dit de eerste keer dat kunstmatige intelligentie voor dit doel wordt ingezet,” aldus professor Zhe Zheng van het National Center for Cardiovasculaire Ziekten in Beijing. “Het uiteindelijke doel is om een applicatie te ontwikkelen voor mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten om de gezondheid te beoordelen nog voordat een ziekenhuis wordt bezocht. Dit kan een goedkope, eenvoudige en effectieve manier zijn om patiënten te identificeren die verder onderzoek nodig hebben.”

Gelaatstrekken

Het is al bekend dat bepaalde gelaatstrekken geassocieerd kunnen worden met een verhoogd risico op hartaandoeningen. Het gaat onder andere om dunner wordend of grijs haar, rimpels, plooien in de oorlel en cholesterolafzetting onder de huid rond de oogleden. Professor Zheng heeft samen met acht Chinese ziekenhuizen het onderzoek uitgevoerd. In totaal 5796 patiënten ondergingen eerst beeldvormingsprocedures om de conditie van de bloedvaten te onderzoeken. Vervolgens werden vier gezichtsfoto’s gemaakt met digitale camera’s: één frontaal, twee profielen en één van de bovenkant van het hoofd. Radiologen bekeken vervolgens de ‘selfies’ en beoordeelden het aantal bloedvaten dat met 50 procent of meer vernauwd was. Deze informatie werd gebruikt om een computeralgoritme te ontwikkelen.

Screeningstool

Dit algoritme werd getest op 1012 patiënten. De onderzoekers ontdekten dat deze nieuwe techniek de bestaande voorspellingsmethodes voor hart- en vaatziekten overtreft. In 80 procent van de gevallen detecteerde het algoritme correct hartaandoeningen bij patiënten.
“Dat betekent dat het gemakkelijk gebruikt kan worden om potentiële hartaandoeningen op basis van alleen gezichtsfoto’s te voorspellen. De wang, het voorhoofd en de neus droegen meer bij aan informatie dan het algoritme van andere gezichtszones. Er zijn nog verbeteringen nodig alvorens deze screeningstool voort hart- en vaatziekten op grote schaal kan worden toegepast,” aldus Zheng.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.