Hoge bloeddruk? Misschien ligt het aan uw medicijnen!

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 17 jun 2021

Hoge bloeddruk is een serieuze risicofactor voor hart- en vaatziekten. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt, dat 20 procent van de patiënten met hypertensie ook medicijnen gebruikt die ongewild de bloeddruk verhogen. Daar zitten ook ontstekingsremmende pijnstillers en medicijnen bij die worden voorgeschreven voor reumatische aandoeningen.


Bijna één op de vijf volwassenen met hoge bloeddruk gebruikt ook een geneesmiddel dat de bloeddruk zou kunnen verhogen. Dat blijkt uit een onderzoek dat onlangs op de jaarlijkse bijeenkomst van het American College of Cardiology is gepresenteerd. De resultaten benadrukken de noodzaak voor patiënten om alle geneesmiddelen die ze gebruiken samen met hun arts te beoordelen. Dat geldt ook voor medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Dit om er zeker van te zijn dat geen enkele medicatie de bloeddrukverlagende inspanningen kan verlagen. Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Dit kan uiteindelijk leiden tot een beroerte of hartinfarct.

NSAIDs

Op basis van de onderzoeksresultaten konden de drie grootste boosdoeners worden aangewezen. Dat zijn antidepressiva, niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAIDs) – waaronder ibuprofen en naproxen – en orale steroïden die worden gebruikt om aandoeningen zoals jicht, lupus of reumatoïde artritis te behandelen. Andere medicijnen die met bloeddrukverhoging in verband werden gebracht, zijn: antipsychotica, bepaalde orale anticonceptiva en populaire decongestiva. Deze bevinding baart onderzoekers zorgen, omdat bijna de helft van de Amerikanen met de diagnose hoge bloeddruk deze niet onder controle heeft.

Veilige medicijnen

“Het gaat om medicijnen die we vaak nemen. Ze kunnen echter de onbedoelde bijwerking hebben om de bloeddruk te verhogen, waardoor ze een nadelig effect hebben op de gezondheid van ons hart,” zegt professor John Vitarello, die verbonden is aan de afdeling Interne Geneeskunde van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston. “We weten dat hoge bloeddruk leidt tot hart- en vaatziekten, hartinfarcten, beroertes en overlijden. Zelfs al bij een kleine stijging. Daarom moeten we ons meer bewust zijn van polyfarmacie – het gebruik van meerdere medicijnen tegelijkertijd – bij oudere volwassen die ook last hebben van een hoge bloeddruk.”
Vitarello suggereert dat er mogelijkheden kunnen zijn om veiligere medicijnen voor te schrijven. Er kunnen volgens hem andere soorten medicijnen zijn om dezelfde aandoening te behandelen, maar minder invloed hebben op de bloeddruk. Als er geen andere medicatie-optie is, dan is het raadzaam dat de arts de bloeddruk beter in de gaten gaat houden.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.