Stoppen met NSAIDs? Kijk eens rond in het alternatieve circuit

Geen trek in de nare bijwerkingen van NSAIDs? Heeft u geen baat bij natuurlijke gewrichtssupplementen? Maar wilt u toch de strijd tegen de gewrichtspijn aan gaan? Dan zijn er een groot aantal alternatieve behandelingen beschikbaar. Soms hebben ze effect en soms helemaal niet. In dit artikel duikt Bewegen zonder Pijn samen met u eens in het alternatieve circuit!

Veel aanvullende behandelingen bij artrose, maar werken ze ook?

De meest kenmerkende klacht van artrose is gewrichtspijn. Bij milde klachten kan Paracetamol vaak voor verlichting zorgen. Bij meer ernstige klachten zal de huisarts of specialist ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven. Aan het gebruik van deze zogenaamde NSAIDs kleven nogal wat bijwerkingen. Veel patiënten ervaren vervelende bijwerkingen, zoals maag- en darmklachten. Daarom stoppen veel mensen al snel met het gebruik van deze medicijnen. Er is ook een groeiende groep die al helemaal niet met ontstekingsremmende pijnstillers wil beginnen. Met als gevolg dat de ontstekingen aan de gewrichtskapsels niet bestreden worden en er voortdurend met pijn geleefd moet worden. Veel mensen die met deze situatie geconfronteerd worden, oriënteren zich dan ook uitgebreid in het alternatieve circuit. Bewegen zonder Pijn zet een aantal niet-alledaagse behandelingen voor u op een rijtje.

Vloeibare groenlipmossel eerste alternatief

Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad zijn natuurlijke ontstekingsremmers bij artrose en vele andere gewrichtsklachten. Niet iedereen ervaart echter verbetering bij gebruik van deze ingrediënten. Ook deze groep zal geneigd zijn om naar weer andere mogelijkheden te kijken om de gewrichtspijn te verminderen.

In het alternatieve circuit worden tal van behandelingen aangeboden. Soms hebben artrose-patiënten het gevoel dat ze effect hebben. En soms hebben ze er totaal geen baat bij. Het advies is dan ook om altijd eerst twee tot drie behandelingen uit te proberen. En stoppen als er in deze periode geen verbetering optreedt. In veel gevallen worden alternatieve behandelingen niet vergoed voor de zorgverzekeraar. Dus kijk altijd uw polis goed na of u zelf voor de kosten moet opdraaien.

Medical taping

Dit is een vorm van tapen met als doel om lichamelijke problemen te verhelpen. Deze behandeling werd in de jaren zeventig ontwikkeld in Japan en Korea. Met behulp van een speciale elastische tape wordt spierstelsel, zenuwbanen en bloedcirculatie beïnvloed. Dit ondersteunt het zelfherstellend vermogen van het lichaam zonder de bewegingsvrijheid te beperken.
In 2016 werd een studie gepubliceerd in het Journal of Physiotherapy naar het effect van medical taping bij oudere mensen met knie-artrose. In dit artikel beantwoorden onderzoekers de vraag of medical taping de pijn en zwelling zou kunnen verminderen en de spierkracht zou kunnen verbeteren. Van de 76 deelnemers werd de ene helft met medical tape en de andere helft met gewone sporttape behandeld. Zowel na 4 als 19 dagen werden geen significante verschillen geconstateerd tussen beide groepen. De onderzoekers concluderen dan ook, dat medical taping geen gunstig effect heeft bij ouderen met knie-artrose [1].
Medical taping kan in principe bij alle gewrichten worden toegepast, zoals rug, nek, enkel, knie, duim en schouders. De tape blijft ongeveer vier tot zeven dagen zitten en gedurende deze periode kunt u gewoon alles blijven doen. Dus ook douchen en zwemmen.

MBST

Deze methode is ontwikkeld in Duitsland en is sinds 2015 ook in ons land beschikbaar. De letters MBTS staan voor Magnetische Resonatie Therapeutisch Systeem. Dit apparaat roteert met behulp van waterstofprotonen de celkernen om hun eigen as om energie in de kern op te wekken. Dit zet aan tot de aanmaak van nieuwe kraakbeencellen. Het artrose-proces zelf wordt niet gestopt. Wel neemt de dichtheid van het kraakbeen en de schokdempende functie toe.
In 2016 heeft de Faculteit Geneeskunde van de Erciyes Universiteit in Turkije de werking van MBST onderzocht bij 77 patiënten met knie-artrose. Een deel van de patiënten ontving tien dagelijkse behandelingen met MBTS en de rest een placebo-behandeling. Er werden in beide groepen geen significante verschillen in kraakbeendikte geconstateerd. Volgens de onderzoekers is MBST veilig, maar niet beter dan een placebo na een behandeling van tien dagen bij lichte tot matige knie-artrose [2].

APS Therapie

Dit is een behandeling om gewrichtspijn te bestrijden, waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciale microstroom. Deze heeft effect op twee lichaamseigen pijnstillers. En dat zijn de neuropeptiden bèta-endorfine en leucine-enkefaline die vooral in het centrale zenuwstelsel en maag- en darmkanaal voorkomen.
De Universiteit van Pretoria in Zuid-Afrika heeft dit bij 12 artrose-patiënten met chronische gewrichtspijn en 12 deelnemers zonder klachten onderzocht. De APS behandelingen werden gedurende vijf dagen gegeven. Aan het einde van deze klinische studie waren de concentraties bèta-endorfine en leucine-enkefaline significant toegenomen in de pijngroep. Dat was niet het geval bij de gezonde mensen die in de controlegroep waren ondergebracht. De Universiteit concludeert dan ook, dat APS therapie de pijn, ochtendstijfheid en nachtelijke pijn duidelijk vermindert [3].

Mesotherapie

Deze therapie werd in 1952 ontwikkeld door de Franse arts Michel Pistor om een groot aantal aandoeningen te behandelen. Het wordt toegepast bij onder andere angst, slapeloosheid, botsporen, spierspasmen, carpaal tunnel syndroom, fibromyalgie en artrose. Bij deze behandeling worden micro-injecties toegediend in het mesoderm. Dat is de middelste laag van de huid. De injecties bevatten alleen natuurlijke substanties, waaronder vitaminen, aminozuren, mineralen, enzymen, antioxidanten en plantenextracten. Bij artrose kan het helpen om de pijnlijke ontstekingen in de nek, lage rug, schouder, heup en knie te verminderen.
Onderzoek van een aantal Chinese universiteiten toont aan, dat deze behandeling veilig is én effectief kan zijn bij knie-artrose. Mesotherapie zou een goed alternatief kunnen zijn voor patiënten die veel bijwerkingen ervaren bij het gebruik van NSAIDs of deze chemische ontstekingsremmende pijnstillers niet willen gebruiken [4].

Low-level lasertherapie

De Hongaarse wetenschapper E. Mester introduceerde in 1969 het gebruik van lasers in de geneeskunde. Het kan onder andere worden toegepast bij klachten en aandoeningen van de pezen, spieren en gewrichten. Denk daarbij aan onder andere artrose, fibromyalgie, hielspoor en carpaal tunnel syndroom.
De sterke lichtbundels stimuleren het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Er worden verschillende processen op gang gebracht, waaronder een toename van de productie van adenosine-tri-phosfaat (ATP). Deze stof voorziet alle cellen van het lichaam van energie. Hoe meer energie een cel bevat, hoe groter het herstel. Daarnaast verbetert deze behandeling de doorbloeding, bevordert het de uitscheiding van afvalstoffen en vermindert lasertherapie de zwelling bij ontstekingen. Dit alles zorgt voor een afname van de pijn.
Er zijn diverse wetenschappelijke studies uitgevoerd naar het effect van low-level lasertherapie bij knie-artrose. De uitkomsten zijn wisselend. Een groep Chinese wetenschappers stelt dat het huidige bewijs de effectiviteit van deze behandeling bij knie-artrose niet ondersteunt [5]. Hongaarse onderzoekers van het Physio- and Balneotherapy Center in Orosháza-Gyopáros zijn na een uitgebreide studie wel van mening dat lasertherapie de pijn bij knie-artrose kan verminderen [6].
Orthopeed Jan Ide de Jong staat in ieder geval kritisch tegenover deze behandeling: “Ik zou het niet adviseren gezien de resultaten. Laser is niets anders dan een elektro-thermisch mes, dus wat ga je dan precies laten wegsnijden bij artrose? Het laatste stukje kraakbeen?”

Meer alternatieve behandelingen

Dit overzicht van alternatieve behandelingen is niet compleet. Er zijn meer mogelijkheden, zoals acupunctuur, andullatie-therapie en Colloïdaal zilver en goud. Over deze niet-alledaagse behandelingen bij artrose kunt u meer lezen op de pagina: alternatieve behandelingsmethoden bij artrose.

Bronartikelen

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1836955316300157
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26799573
[3] https://www.drsvanderveen.nl/Wetenschappelijk%20onderzoek%20APS%20Therapie.htm
[4] https://www.researchgate.net/publication/322260905_Therapeutic_Effectiveness_and_Safety
_of_Mesotherapy_in_Patients_with_Osteoarthritis_of_the_Knee
[5] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1063458415011255#!
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19530911

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen