Pleister geeft vroege waarschuwing beroertes en hartaanvallen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 sep 2021

Een verstoorde bloeddoorstroming is een belangrijke indicatie voor een aanstaande beroerte of hartaanval. Een bloedstroom onderzoek is echter tijdrovend en arbeidsintensief. Daarom wordt deze levensreddende test alleen uitgevoerd als er tekenen van cardiovasculaire problemen zijn. Met een simpele pleister wordt het straks een stuk eenvoudiger.

Foto van Nature Biomedical Engineering

Ingenieurs van de Universiteit van Californië hebben een ultrasone patch ontwikkeld die op de huid kan worden gedragen. Deze pleister controleert de bloedstroom door de aderen diep in het lichaam. Weten hoe snel en hoeveel bloed er door de vaten stroomt, helpt artsen om sneller hart- en vaatziekten op te sporen, waaronder blokkades in de slagaders die kunnen leiden tot beroertes of hartaanvallen.

Realtime

Deze nieuwe ultrasone patch kan de bloedstroom, bloeddruk en hartfunctie continu in realtime volgen. Deze pleister kan op de nek of borst worden gedragen. Het bijzondere aan deze uitvinding is, dat cardiovasculaire signalen tot 14 centimeter diep in het lichaam kunnen worden gemeten. En dat met hoge nauwkeurigheid.
“De meest kritische signalen van een hartaanval of een beroerte liggen diep in het lichaam en de organen begraven,” zegt nano-engineer Chonghe Wang. “Het detecteren van deze signalen is dan ook een enorme uitdaging voor draagbare elektronica. Het door ons ontwikkelde apparaat kan zo diep in de weefsels doordringen, dat het problemen met de bloedstroom tot ver onder de huid gedetecteerd kunnen worden.”

Arbeidsintensief

Een ander innovatief kenmerk van de patch is dat de ultrasone straal onder verschillende hoeken kan worden gekanteld. Daardoor kan het naar gebieden in het lichaam worden gestuurd die zich niet direct onder de pleister bevinden. In de meeste gevallen wordt de doorbloeding niet gemeten tijdens een controle bij de huisarts. Het wordt meestal pas beoordeeld als de patiënt tekenen van cardiovasculaire problemen vertoont. Bovendien is een standaard bloedstroom onderzoek tijdrovend en arbeidsintensief. Omdat de patch eenvoudig te gebruiken is, wordt dit probleem volgens onderzoeker Sai Zou straks opgelost.
“Plak de patch gewoon op de huid en lees dan de signalen uit. Deze nieuwe techniek werkt snel en nauwkeurig en vorm geen extra belasting of werk voor artsen,” zegt hij. De onderzoekers wijzen erop dat de pleister nog een lange weg te gaan heeft voordat die klaar is voor de kliniek.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.