Wanneer kiest u voor operatie bij reumatoïde artritis?

Bij reumatoïde artritis heeft de reumatoloog de keuze uit een groot pallet aan behandelingen. Als deze geen effect hebben of als een gewricht ernstig beschadigd is, kan de reumatoloog de hulp van de orthopedische chirurg inroepen. Welke ingrepen zijn er mogelijk en hoe bereidt u zich daar op voor?


De belangrijkste redenen voor een operatie bij reuma is om minder pijn te hebben én beter te kunnen bewegen. Het wordt tijd om over een chirurgische ingreep na te denken op het moment dat er schade is ontstaan aan het gewricht of dat medicijnen geen effect meer hebben. U gaat dan in gesprek met de reumatoloog en een orthopedisch chirurg om er achter te komen of een operatie uw klachten daadwerkelijk kunnen verlichten.
Bij reumatoïde artritis is een chirurgische ingreep niet zonder risico en er kunnen complicaties optreden. Daarom zal de behandelende arts altijd adviseren om eerst andere behandelingen te proberen. Maar aan de andere kant: als u te lang wacht, kan een operatie minder succesvol zijn. Timing is dus belangrijk. Overleg daarom met de reumatoloog en orthopedisch chirurg of u er al klaar voor bent of niet.

Totale gewrichtsvervanging bij reumatoïde artritis

Bij reumatoïde artritis worden knieën en heupen het meest vervangen. De orthopedische chirurg haalt het beschadigde gewricht er uit en zet er een kunstgewricht voor in de plaats. Een prothese gaat gemiddeld vijftien jaar mee. Daarna kan het kunstgewricht opnieuw vervangen worden. Deze ingreep is gecompliceerder en zal niet altijd het gewenste resultaat opleveren. Daarom is ook de timing van gewrichtsvervangende chirurgie erg belangrijk. Dus als het even kan, niet onder de leeftijd van 65 jaar.
Bij een heupvervanging kan gekozen worden voor een zijwaartse benadering of een voorste benadering van het aangetaste gewricht. De laatste methode wordt meer en meer toegepast, omdat er een kleinere snee nodig is. Dat betekent minder bloedverlies, minder pijn na de operatie en een korter verblijf in het ziekenhuis. De arts zal met u overleggen welk soort operatie het meest geschikt voor u is. Ook het vervangen van de knie is tegenwoordig minder ingrijpend, omdat er een veel kleinere snee gemaakt hoeft te worden. Dat betekent een kortere hersteltijd.

Synovectomie bij reumatoïde artritis

Bij reumatoïde artritis is het slijmvlies – dat de binnenkant van de gewrichten bekleedt – chronisch ontstoken. De primaire behandeling is gerichte medicatie. In sommige gevallen kan echter het verwijderen van het ontstoken slijmvlies in de gewrichtsholten een oplossing zijn. Daardoor neemt niet alleen de pijn af, maar wordt ook voorkomen dat door de ontstekingen het kraakbeen en bot beschadigd raken. Mogelijk zal deze operatie meerdere keren worden herhaald, omdat de slijmvliezen kunnen teruggroeien en opnieuw ontstoken kunnen raken.

Peesreconstructie bij reumatoïde artritis

Bij reumatoïde artritis kan soms een pees scheuren. De schade kan door een chirurg meestal niet meer hersteld worden. Hij zal er dan ook voor kiezen om het uiteinde van de gescheurde pees vast te hechten aan de ernaast gelegen pees.

Artrodese bij reumatoïde artritis

Bij deze operatie wordt het aangetaste gewricht vastgezet. Het voordeel is dat u voortaan het gewricht pijnvrij kunt belasten. Maar u betaalt er wel een stevige prijs voor. En dat is bewegingsbeperking, omdat u het gewricht niet meer kunt buigen of strekken.

Artroscopie bij reumatoïde artritis

Dit is een kijkoperatie die in principe alleen bij grote gewrichten wordt uitgevoerd. Door een kleine snee in uw huid kan de chirurg met een kleine camera in uw gewricht kijken. Indien nodig kan hij het gewricht schoonmaken, zodat de werking verbetert. De operatie wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

Voorbereiden operatie reumatoïde artritis

De arts kan u vragen om tijdelijk voor de operatie te stoppen met medicijnen die het afweersysteem onderdrukken om infecties te voorkomen. Daarnaast moet u mogelijk een week voor de operatie stoppen met aspirine en andere bloedverdunnende medicijnen. Verder kunt u zelf veel dingen doen om het risico op complicaties tijdens de operatie te verminderen. Hebt u last van uw tanden of tandvlees? Laat deze dan voor de operatie behandelen door een tandarts. Dit helpt infecties te voorkomen. Vertel uw arts als u pijn heeft bij het urineren. Ook een infectie aan de urinewegen moet voor de operatie worden behandeld. Eet in de weken voor de operatie zo gezond mogelijk. Dit geeft u energie om sneller te genezen. Stoppen met roken vermindert de kans op complicaties na een operatie. Probeer extra lichaamsgewicht te verliezen als u een gewrichtsvervangende operatie moet ondergaan. Daardoor wordt er minder druk op de knie of heup uitgeoefend, zodat de prothese langer mee gaat. Oefen uw armspieren, zodat u na de operatie geen moeite heeft om met krukken te lopen.

Complicaties operatie bij reumatoïde artritis

Het risico op complicaties na een operatie is niet zo groot. Toch is het belangrijk om uw lichaam in de weken daarna goed in de gaten te houden. Neem contact op met uw chirurg als u één van de volgende dingen opmerkt:

  • De huid rond de operatiewond wordt rood of heet
  • De operatiewond scheidt pus of een stinkende vloeistof af
  • U krijgt last van koorts
  • U hebt pijn op de borst of bent kortademig
  • U hebt pijn of een ongewone zwelling in één been

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen