Waarom zijn mensen met gewrichtsontstekingen vaker depressief?

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Artrose, reumatoïde artritis, fibromyalgie en emoties

Immuunsysteem speelt mogelijk grote rol bij negatieve stemming

Mensen met een reumatische aandoening zijn vaker depressief. De meest voorkomende symptomen van deze mentale stoornis zijn neerslachtigheid, stemmingswisselingen, verstoorde nachtrust en gebrek aan energie. De huidige behandeling van een depressie richt zich op het stimuleren van chemische stoffen in de hersenen die de stemming kunnen verbeteren. Eén daarvan is het ‘gelukshormoon’ serotonine. Professor Ed Bullmore, die als hoofd afdeling Psychiatrie verbonden is aan de Universiteit van Cambridge, is ervan overtuigd dat depressies bij reumapatiënten worden veroorzaakt door ontstekingen in de gewrichten.

“Een slechte gemoedstoestand moet dus behandeld kunnen worden met ontstekingsremmers,”

is zijn stellige overtuiging.

Experimentele studies

Depressieve gevoelens komen tot vier keer vaker voor bij patiënten met Reumatoïde artritis, Artritis psoriatica, ziekte van Bechterew, Jicht, Artrose en Fibromyalgie. Dit zijn allemaal vormen van reuma, waarbij ontstekingen een grote rol spelen.

“Je kunt de geest niet los zien van het lichaam,”

aldus Bullmore.

“Het is niet alleen het leven met aanhoudende pijn die de stemming negatief beïnvloed. Het immuunsysteem moet ook een rol spelen bij het ontstaan van depressies. In experimentele studies hebben we dat al gezien. Door gezonde mensen met depressies te behandelen met ontstekingsremmende geneesmiddelen – zoals Interferon – nam de negatieve stemming aanzienlijk af. Wij denken voldoende bewijs te hebben dat ontstekingsremmers depressiviteit kunnen bestrijden.”

Recent is de Universiteit van Cambridge gestart met een uitgebreid klinisch onderzoek om te kijken of ontstekingsremmende medicijnen daadwerkelijk depressies kunnen verdrijven.

Evolutionair voordeel

Wetenschappers geloven dat een depressie onze voorouders een groot evolutionair voordeel heeft gebracht. Als een stamlid ziek werd, trok hij zich in een sombere stemming terug van de groep. Zo werd voorkomen dat de aandoening zich kon verspreiden over de overige leden van de gemeenschap. De depressie had toen dus een duidelijke functie. Het was een overlevingsmechanisme.

De link tussen ontstekingen en depressies was echter tot voor kort niet vast te stellen. Wetenschappers gingen er immers van uit, dat de hersenen volledig van het immuunsysteem waren afgesloten achter een ‘Berlijnse Muur’. Deze bloed-hersenbarrière beschermt de hersenen van binnenuit tegen mogelijke gevaarlijke stoffen en organismen in het bloed. Recente studies hebben echter aangetoond, dat de zenuwcellen in de hersenen wel degelijk zijn gekoppeld aan het immuunsysteem. En dus beïnvloed kunnen worden door een ontsteking.

“Het huidige model van de gezondheid is verouderd,”

zegt Bullmore.

“Er is een scheiding tussen geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg. De eerst wordt gegeven door psychiaters. De lichamelijke zorg wordt overgelaten aan artsen. Dit is gewoon fout. Er moeten manieren gevonden worden om beide takken aan elkaar te koppelen. Zeker nu we weten dat ontstekingen ook depressies kunnen veroorzaken.”

Verzwakt immuunsysteem

Rest nog één grote vraag: brengen ontstekingen een depressie op gang of is het precies andersom? Bij veel reumapatiënten ontstaat een depressie na het ontstaan van de ziekte. Maar uit een Zwitsers onderzoek blijkt dat mensen die langdurig depressief zijn meer kans hebben op Reumatoïde artritis en artrose. Blijkbaar heeft een negatieve gemoedstoestand een verzwakkende werking op het immuunsysteem. Daardoor kunnen ontstekingen in de gewrichten gemakkelijker de kop op steken. Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat mensen met een depressie hogere niveaus aan cytokines in het lichaam hebben. Deze eiwitten kunnen ontstekingen veroorzaken.

Natuurlijke ontstekingsremmers

Overigens is het aantal Reumatoïde artritis patiënten met depressieve stemmingen de afgelopen twintig jaar wel sterk afgenomen: van 20 procent tot 8 procent. Dit zou mogelijk kunnen worden toegeschreven aan de komst van nieuwe medicatie die de ontstekingen in de gewrichten effectiever bestrijden. Mensen met artrose krijgen echter niet altijd een ontstekingsremmer voorgeschreven. Toch spelen ook bij deze aandoening ontstekingen wel degelijk een prominente rol. Afgesleten fragmenten van het kraakbeen kunnen namelijk tot kapselontstekingen leiden in de gewrichten. Door de secundaire ontstekingen ontstaan niet alleen pijn en stijfheid van de gewrichten, maar neemt dus ook de kans op een depressie toe.

Het is belangrijk om deze ontstekingen in de gewrichten zo effectief mogelijk te bestrijden. Dat kan met ontstekingsremmende pijnstillers, de zogenaamde NSAIDs. Het gebruik daarvan gaat vaak gepaard met vervelende bijwerkingen. Veel mensen gebruiken daarom natuurlijke ontstekingsremmers, zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Door het bestrijden van de ontstekingen neemt niet alleen de pijn en stijfheid in de gewrichten af, maar dus ook de kans op een depressie. De Curcumine in dergelijke vloeibare supplementen geeft daarbij nog een extra ondersteuning. Bij een depressie zijn de niveaus van Serotonine en Dopamine te laag. Curcumine kan zonder problemen de bloed-hersenbarrière passeren en vervolgens de toename van deze ‘geluksstofjes’ stimuleren. Daardoor verbeteren stemming, emoties, motivatie en geheugen.

Veelgestelde vragen over gewrichtsontstekingen en depressie

Wat zijn natuurlijke ontstekingsremmers?

Dit zijn ontstekingsremmende stoffen die van nature voorkomen in onder andere vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad. In tegenstelling tot NSAIDs zijn er geen bijwerkingen bekend van deze natuurlijke ontstekingsremmers. Veel mensen met artrose en andere reumatische gewrichtsklachten gebruiken één of meerdere van deze ingrediënten om gewrichtsklachten te verlichten.

Wat is het gevolg als je artrose niet laat behandelen?

Dan zal het slijtageproces doorzetten en de symptomen als pijn en stijfheid verergeren. Artrose is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit bij volwassenen. Het is daarom belangrijk om met gewrichtsklachten naar een arts te gaan voordat de artrose de kwaliteit van uw leven negatief gaan beïnvloeden. Ontstekingsremmende pijnstillers, streven naar een gezond lichaamsgewicht en veranderingen in de levensstijl kunnen de symptomen verlichten. Bij vergaande slijtage kan het aangetaste gewricht vervangen worden.

Wat is de oorzaak van ontstekingen in de gewrichten?

Bij artrose doet slijtage van het kraakbeen geen pijn, omdat dit weefsel geen zenuwen bevat. De klachten ontstaan door ontstekingen die ontstaan aan het gewrichtskapsel. Bij reumatoïde artritis raakt de slijmvlieslaag aan de binnenkant van gewrichten ontstoken.

Kan Curcumine helpen bij depressies?

Curcumine heeft inderdaad een gunstige invloed op de stemming. Het kan de aanmaak van stofjes in de hersenen stimuleren die u een beter gevoel geven. Dit heeft een positieve invloed op onder andere stemming, motivatie en emoties.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen