Orthopeed Jan Ide de Jong: “Meer dan negentig procent van de mensen tevreden over nieuwe knie”

Deze content is gecontroleerd en gevalideerd door orthopeed J.I. de Jong

U hebt besloten om uw versleten knie te laten vervangen door een prothese? Dan hebt u zeer waarschijnlijk veel vragen over de komende operatie. In dit artikel vertelt orthopedisch chirurg Jan Ide de Jong hoe deze procedure in zijn werk gaat. Bovendien gaat hij ook dieper in op eventuele complicaties.

Wat u moet weten over een knievervangende operatie

Is uw knie zover versleten dat andere medische behandelingen geen baat meer hebben? Dan neemt u samen met de orthopedisch chirurg de beslissing om het beschadigde gewricht te vervangen door een kunstknie. Het doel van deze operatie is om de pijn te verlichten en de functie van het gewricht te herstellen. Dankzij een prothese hebben inmiddels tienduizenden Nederlanders met knie-artrose weer een actiever leven gekregen.
“Deze ingreep werd in de zeventiger jaren voor het eerst toegepast. Inmiddels zijn techniek, materiaal en procedure zover verfijnd, dat in meer dan negentig procent van de gevallen het beoogde doel wordt behaald. En dat is weer soepel kunnen bewegen,” aldus orthopedisch chirurg Jan Ide de Jong. Lees ook het artikel wanneer een knie-prothese overwogen moet worden.

Operatie knieprothese

Zoals u in het artikel over soorten knieprotheses kunt lezen, kan een knie geheel op gedeeltelijk vervangen worden. De meest voorkomende procedure is het plaatsen van een totale knieprothese, waarbij beide zijden – boven en onderkant – van het kniegewricht worden vervangen. De operatie neemt gemiddeld één uur in beslag. U krijgt tijdens de ingreep antibiotica om het risico op infecties te beperken.
“De orthopedisch chirurg maakt de voorkant van de knie met een verticale snee van ongeveer 20 centimeter open. Vervolgens zal hij de beschadigde gewrichtsvlakken verwijderen. Met behulp van orthopedische instrumenten worden de bot-uiteinden van de gewrichten zo gevormd, dat de proefprothese precies past en de definitieve prothese dus goed verankerd kan worden,” legt De Jong uit. “Daarna zal de chirurg beide metalen delen met botcement vastlijmen. Tot slot wordt een kunststof schijf – de vervanging van de meniscus zou je kunnen zeggen – tussen de metalen delen van de prothese aangebracht. De knieschijf wordt in meerderheid van de gevallen niet vervangen, tenzij het écht nodig is. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij ernstige reumatoïde artritis of een vergaande vorm van knieschijf-slijtage.”

Herstel operatie knieprothese

De tijd dat u lang in het ziekenhuis moest blijven om te herstellen van een knie-vervangende operatie ligt al lang achter ons. Meestal mag u de volgende dag al naar huis. Voorwaarde is wel, dat u de nieuwe knie al behoorlijk kan belasten en buigen. In principe mag u op de dag van de operatie zelfs al uw kniegewricht belasten. Dat gebeurt dan onder begeleiding van de fysiotherapeut, die met u buig- en strekoefeningen zal doen. De volledige revalidatie duurt ongeveer een jaar. Vooral het eerste half jaar kan de knie nog gevoelig zijn en geregeld warm en dikker worden na meer belasten. Tevens kunnen sommige patiënten enige tijd last van de knieschijf hebben. Ook kan de wond geïrriteerd raken door het buigen en strekken. Dit gaat eveneens gepaard met zwelling en warmte in en rond de knie. “Deze klachten verdwijnen uiteindelijk weer vanzelf,” zegt Jan Ide de Jong.

Resultaat operatie kunstknie

De postoperatieve pijn is behoorlijk, dus goede pijnstilling is noodzakelijk in de eerste zes weken na de operatie. De genezing ‘van binnen’ duurt zeker zes maanden en het duurt gemiddeld genomen een jaar voordat de knie een beetje als ‘eigen’ beschouwd gaat worden.
De Jong: “Dat betekent dat u weliswaar geleidelijk steeds actiever kunt worden, maar nog wel tegen grenzen van belastbaarheid aanloopt in het eerste jaar na de operatie. Slechts een kwart van de patiënten kan na een jaar weer hetzelfde activiteitsniveau bereiken als voor de operatie. Meer dan negentig procent van alle mensen met een nieuwe knie geeft twaalf maanden na de operatie aan redelijk tot zeer tevreden te zijn over het resultaat. “Het voelt aan als de eigen knie” kan echter een bescheiden percentage van 10% van de populatie zeggen. En helaas is toch nog zeven procent van de mensen die een knie-vervangende operatie heeft ondergaan uiteindelijk zeer ontevreden over het eindresultaat.”

Complicaties operatie knieprothese

Complicaties na een operatie komen altijd voor, dus ook bij deze procedure. In minder dan twee procent van de gevallen ontstaat er een postoperatieve wondinfectie die gepaard gaat met koorts, roodheid, zwelling, bloeding en toename van de pijn rond het operatiegebied.
“Maar er zijn meer risico’s. Als gevolg van de operatie kunnen bloedstolsels in de benen of longen – dat noemen we trombose – ontstaan. Heel soms kunnen tijdens de ingreep zenuwen beschadigd raken, waardoor gevoelloosheid of zwakte kan optreden. Vaker patiënten klagen over aanhoudende gevoeligheid en stijfheid, vooral in het eerste jaar. Goede postoperatieve begeleiding is dus heel belangrijk en bij twijfel moet u altijd contact zoeken met uw orthopeed,” benadrukt De Jong.
Heel soms is dus onmiddellijk medische hulp noodzakelijk. Na vele jaren kunnen de implantaat-oppervlakken van een knieprothese gaan slijten. Ook kunnen er hechtingsproblemen optreden tussen de metalen delen van de prothese en het bot.
“Dit heeft als gevolg dat de componenten los raken. Meestal gebeurt dit na 13 tot 18 jaar. Het is daarom raadzaam om heel af en toe een röntgenfoto te laten maken van uw prothese. Dit met het doel om de toestand van uw implantaat te kunnen beoordelen en eventuele loslatingsproblemen op tijd te kunnen zien aankomen,” adviseert De Jong.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties