Myofasciaal Pijn Syndroom (MPS): Uitstralende pijn door triggerpoints in spieren

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Een veelvoorkomende oorzaak van spierpijn is het Myofasciaal Pijn Syndroom (MPS). Dit is een chronische aandoening, waarbij knopen in willekeurige spieren ontstaan. Deze worden ‘myofasciale trigger points’ (MTrP’s) genoemd. Volgens een schatting lijden 2 miljoen Nederlanders aan het Myofasciaal Pijn Syndroom. De patiënt heeft last van een zeurend, drukkend of tintelend gevoel. Vaak kan de uitstralende pijn ook stekend en zeer heftig zijn. Artsen herkennen deze spieraandoening meestal niet. Dat betekent dat de patiënt met zijn of haar klachten van specialist naar specialist wordt gestuurd, zonder dat de oorzaak van de pijn wordt achterhaald. MPS blijft dus vaak onbehandeld.

Wat is het Myofasciaal Pijn Syndroom?

Myofasciaal Pijn SyndroomMyofasciale pijn wordt veroorzaakt door kleine en voelbare verhardingen in een spier. Dit worden triggerpoints genoemd. Deze knopen worden gevormd door spiervezeltjes die met elkaar zijn verkleefd. Daardoor wordt het spierweefsel niet optimaal meer doorbloed, zodat de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen verstoord raakt. De spier trekt zich samen, wordt korter en verzwakt. Andere spieren in de omgeving gaan de taken overnemen. Als dit te lang duurt, kunnen ze overbelast raken. De kans neemt dan serieus toe, dat ook in deze spieren triggerpoints gaan ontstaan.

Waardoor ontstaat het Myofasciaal Pijn Syndroom?

De meest voorkomende oorzaak van het Myofasciaal Pijn Syndroom is overbelasting van de getroffen spier. Deze aandoening komt vaak voor bij mensen die zwaar lichamelijk werk doen of de spieren op een ongewone manier belasten. De triggerpoints in het spierweefsel kunnen ook ontstaan door het maken van een verkeerde beweging of een ongeluk. Hoewel er nog weinig onderzoek naar het Myofasciaal Pijn Syndroom is uitgevoerd, staat inmiddels vast dat triggerpoints ook kunnen ontstaan door:
• afwijkingen in de lichaamshouding
• te intensief of verkeerd trainen
• een slecht eet- en drinkpatroon met te weinig essentiële voedingsstoffen en te veel alcohol
• een verstoorde functie van de schilklier
• knellende kleding
• te weinig lichaamsbeweging
• hormonale stoornissen
• stress en depressie

Soms kan een patiënt heel duidelijk aangeven wanneer de spierklachten zijn ontstaan. Bijvoorbeeld na een ongeluk of een periode van te zwaar trainen. In de meeste gevallen ontstaan de klachten heel geleidelijk en spelen er meerdere factoren een rol. Bijvoorbeeld een combinatie van langdurige overbelasting van een spier, stress en overmatig alcoholgebruik.

Wat zijn de symptomen van het Myofasciaal Pijn Syndroom?

pijnDe belangrijkste klachten zijn een uitstralende pijn en verzwakte spieren. De pijn kan variëren van matig en onprettig tot stekend en zeer heftig. Opvallend is, dat triggerpoints in veel gevallen op andere plaatsen aanwezig zijn dan waar u de pijn voelt. De klachten blijven wel binnen het uitstralingsgebied van de aangetaste spier. Triggerpoints in de nekspieren kunnen dus pijnklachten in het hoofd geven. Veel patiënten met het Myofasciaal Pijn Syndroom klagen over vermoeidheid en duizeligheid. Wazig zien en koude handen komen eveneens regelmatig voor. Deze chronische spieraandoening kan coördinatiestoornissen veroorzaken. U hebt dan moeite met schrijven of het oppakken van voorwerpen.

Hoe wordt de diagnose Myofasciaal Pijn Syndroom gesteld?

Helaas is het niet zo, dat u met uw pijnklachten naar een arts gaat en dat hij of zij direct de diagnose MPS stelt. Er is nog te weinig bekend over deze aandoening. Hoewel er de laatste jaren meer en meer onderzoek wordt verricht, is er in de medische wereld nog geen overeenstemming over deze aandoening. Dus: wanneer is er sprake van het Myofasciaal Pijn Syndroom en hoe moeten deze triggerpoints worden behandeld. Artsen hechten vooral waarde aan beeldvormende technieken. Maar met röntgenfoto’s, MRI-, CT-scans of bloedonderzoek zijn deze knopen in het spierweefsel nauwelijks waar te nemen. Wat de diagnose verder bemoeilijkt, is het feit dat patiënten het uitstralingsgebied aanwijzen als pijnlocatie en niet het triggerpoint. Daardoor is de kans aanwezig dat de arts op een “verkeerde plek” gaat zoeken en dus geen oorzaak van de pijn kan ontdekken.
Aan de andere kant neemt het aantal fysiotherapeuten toe dat gespecialiseerd is in het herkennen van myofasciale pijnklachten.

Hoe wordt het Myofasciaal Pijn Syndroom behandeld?

De gespecialiseerde fysiotherapeut gaat op zoek naar spieren die de pijn kunnen veroorzaken. De behandelaar let op verminderde spierlengte en spierkracht en gaat op zoek naar triggerpoints. Deze voelen aan als een plaatselijke, harde knoop. Door er op te drukken ontstaat een uitstralende pijn. Deze triggerpoints zijn relatief eenvoudig te inactiveren. Dit heeft veelal een direct effect op de pijnklachten. Dry needling is daarbij de meest toegepaste behandelingstechniek.

Wat is een dry needling behandeling bij het Myofasciaal Pijn Syndroom?

Bij deze behandeling brengt de fysiotherapeut een flinterdunne naald in de spier met een triggerpoint. Dit heeft als effect, dat de verkrampte spier zich vrijwel onmiddellijk ontspant. Ook de aanvoer van voedingstoffen en de afvoer van afvalstoffen wordt weer op gang gebracht. Daardoor neemt de pijn af. Een dry needling behandeling – ‘dry’ wijst er op dat het niet om een injectie gaat – kan pijnlijk zijn. Zodra de triggerpoint wordt aangeprikt, voelt de patiënt een elektrische schok. Er kan ook tijdens deze behandeling een zweterig, misselijk of rillerig gevoel ontstaan. Sommige patiënten klagen over een licht gevoel in het hoofd. De behandelde spier kan nog een aantal uren pijnlijk, stijf of beurs aanvoelen.

Wat merkt u na de behandeling bij het Myofasciaal Pijn Syndroom?

Na vijf dagen zijn de klachten in veel gevallen helemaal verdwenen. U hebt geen of minder last van uitstralende pijn. U voelt zich fitter en meer relaxed en u kunt uw spieren beter bewegen en uw bewegingen nauwkeurig coördineren. Soms zijn er meer dry needling behandelingen nodig voordat uw klachten helemaal verdwenen zijn. De fysiotherapeut zal u nog wel een paar keer terug willen zien voor rekoefeningen om de lengte van uw spieren weer te herstellen. Tevens krijgt u oefeningen om de spierkracht te vergroten en de coördinatie te verbeteren.

 

Lees hier meer over andere spieraandoeningen: Spierreuma, Sacropenie, Chronisch Compartimentsyndroom & Postpoliosyndroom.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen