Tien eenvoudige tips bij ochtendstijfheid

Voor veel mensen met reumatische gewrichtsklachten wacht ’s morgens bij het ontwaken een onaangename verrassing. De spieren en gewrichten voelen erg stijf en pijnlijk aan. Dit wordt ‘ochtendstijfheid’ of ‘startstijfheid’ genoemd. Pas in de loop van de ochtend beginnen de pijn en stramheid af te nemen. Dit zorgt er wel voor, dat de ochtendrituelen bij mensen met Reumatoïde artritis, artrose, fibromyalgie en andere reumatische gewrichtsaandoeningen minder vlot verlopen. Met deze tien simpele tips komt u ’s morgens sneller én soepeler op gang.

Tien eenvoudige tips om de dag soepeler te beginnen

1) Maak uw heupen losser

Stap niet direct met uw stijve en pijnlijke ledematen uit bed. Blijf lekker liggen en doen wat oefeningen om ze op te warmen. Begin met uw heupen. Ga ontspannen op uw rug liggen en duw de benen uit elkaar. Breng dan uw benen samen totdat de knieën elkaar raken. Herhaal deze oefening 5 keer.

2) Maak uw schouders soepeler

Ga op uw rug liggen met de armen langs het lichaam. Til uw linkerarm op totdat uw vingers naar het plafond wijzen. Laat de arm opzij zakken en til nu uw rechterarm op. Herhaal deze oefening 5 keer.

3) Geniet van uw favoriete muziek

Mensen met Reumatische artritis en andere gewrichtsklachten voelen minder pijn als ze een uur lang naar muziek luisteren. Artsen denken dit de hersenen stimuleert om natuurlijke pijnstillers af te geven. Zet dus een radio of CD-speler op uw nachtkastje en speel direct na het ontwaken uw favoriete muziek af. En het maakt niet uit of u naar Jan Smit, Rolling Stones of ABBA luistert. Alle muziek waar u dol op bent, helpt om uw ochtendklachten te verminderen.

5) Doe strekoefeningen onder de douche

Neem elke ochtend een lange en warme douche. U kunt eenvoudige strekoefeningen doen, terwijl het water uw spieren en gewrichten op temperatuur brengt. Beweeg uw schouders op en neer, rol met uw nek en draai cirkels met uw polsen. Ga eventueel onder de douche op een stoel zitten als u moeite heeft om uw evenwicht te bewaren.

6) Verwarm uw kleren

Pas op dat uw ledenmaten niet teveel afkoelen als u onder de douche vandaan stapt. Leg voor het baden eerst uw kleding in de droger. Dan voelen ze heerlijk warm aan als u zich aan gaat kleden. Dit heeft een weldadige uitwerking op uw stijve spieren en gewrichten.

7) Maak een ochtendwandeling met een doel

Een ochtendwandeling is één van de beste dingen die u kunt doen wanneer u last heeft van uw gewrichten. Deze activiteit voedt de gewrichten en versterkt de spieren. Bovendien krijgt u meer energie en helpt wandelen om op een gezond lichaamsgewicht te blijven. Maak uw ochtendwandeling met een doel om gemotiveerd te blijven. Dat is geen probleem als u een hond heeft. Anders kunt u een vaste wandelafspraak maken met een kennis of naar een café in de buurt lopen voor een kop koffie.

8) Maak autorijden gemakkelijker

Met stijve en pijnlijke ledenmaten ’s morgens de auto instappen, kan voor veel stress zorgen. Met een paar kleine upgrades gaat u met een comfortabeler en veiliger gevoel de weg op. Installeer een treeplank om gemakkelijker in- en uit te kunnen stappen. Bij nekklachten kunnen grote spiegels uw zicht verbeteren. Heeft u last van de gewrichten in uw handen en polsen? Dan kan stuurbekleding helpen om uw grip te verbeteren. Bij rug- en heuppijn kunnen kussens en stoelmatten een comfortabele zithouding geven.

9) Blijf beter in balans met Tai Chi

Deze traditionele Chinese krijgskunst is goed voor lichaam en geest. Het is een rustige vorm van lichaamsbeweging die gewrichtspijn verlicht en de lichaamsbalans verbetert. Uit onderzoek is gebleken, dat Tai Chi in de ochtend goed kan helpen tegen startstijfheid. Er wordt altijd wel een cursus bij u in de buurt gegeven.

10) Houd gewrichtsontstekingen onder controle

Ontstekingsremmende pijnstillers zijn zeer effectief tegen de pijn, maar niet tegen stijfheid. NSAID’s hebben namelijk een negatieve bijwerking op het slijmvlies. Als alternatief kunt u vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad gebruiken. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die werken in het gebied van de gewrichten. Deze ingrediënten helpen om ’s morgens met een minder stijf gevoel wakker te worden.

Wilt u meer achtergrondinformatie over ochtendstijfheid en extra tips om ’s morgens soepeler op gang te komen? Lees dan ook het artikel ochtendstijfheid.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 8   Gemiddelde:  3.1/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties