Artritis Psoriatica: complexe aandoening van huid en gewrichten

Alles over Artritis Psoriatica, een chronische gewrichtsontsteking

Wie last heeft van Artritis psoriatica heeft niet één, maar twee ziektes onder de leden. Deze aandoening bestaat namelijk uit een huidaandoening (psoriasis) én een chronische gewrichtsontsteking (artritis). Naar schatting 5 tot 10 procent van de patiënten met psoriasis lijdt ook aan deze reumatische ziekte. Deze vorm van ontstekingsreuma verloopt echter wat milder dan bij reumatoïde artritis. Meestal ontsteken alleen de kleine gewrichtjes in de vingers en tenen, of alleen de knieën. Bij reumatoïde artritis worden meestal ook meerdere grotere gewrichten aangetast.

Meer over psoriasis

psoriasisDeze huidziekte komt bij ongeveer 8 op de 1000 Nederlanders voor. Het is een chronische ontstekingsziekte. Het afweersysteem is overactief en valt de gezonde cellen van de huid aan. Als gevolg daarvan worden er te snel en te veel huidcellen aangemaakt. Er ontstaat plaatselijk roodheid, sterke schilfering en jeuk. Meestal op de buitenkant van de ellebogen, knieën en hoofdhuid. Er kunnen ook afwijkingen aan de nagels ontstaan. Deze huidziekte – die absoluut niet besmettelijk is – kan op iedere leeftijd ontstaan, maar komt vooral voor bij volwassen. Indien deze aandoening ook gepaard gaat met gewrichtsklachten, dan spreekt men dus over Artritis psoriatica.

Wat is de oorzaak van Artritis psoriatica?

Daar hebben wetenschappers nog niet precies de vinger achter kunnen krijgen. Inmiddels is het wel duidelijk dat het om een auto-immuunziekte gaat. Dit is de verzamelnaam voor aandoeningen, waarbij het afweersysteem lichaamseigen cellen als lichaamsvreemd gaat zien. Er worden vervolgens antistoffen aangemaakt die lichaamsprocessen in de war gaan sturen. Bij Artritis psoriatica zijn bepaalde witte bloedcellen – T-lymfocyten – overactief. Onderzoekers hebben zowel in de ontstoken gewrichten als in huidschilfers extreem veel van deze afweercellen aangetroffen. Daarnaast wordt aangenomen, dat erfelijkheid een grote rol speelt bij de ontwikkeling van Artritis psoriatica. Dat betekent dat deze aandoening dus bij meerdere leden in dezelfde familie kan voorkomen.

Wat zijn de symptomen van Artritis psoriatica?

Naast rode plekken, schilfering en jeuk op de huid heeft u last van ontstekingen in bijvoorbeeld de vingers en tenen. Daardoor ontstaat pijn en stijfheid in deze gewrichtjes. U kunt uw vingers minder goed buigen. Schrijven of een deksel van een pot draaien gaat daardoor moeilijker. Ontstoken tenen of knieën kunnen pijn doen als u uw voet afzet, bijvoorbeeld bij het lopen. De pijn kan u ’s nachts uit uw slaap houden. Daardoor kan een vermoeid en lusteloos gevoel ontstaan. Sommige patiënten krijgen ook last van droge ogen, waardoor oogontstekingen kunnen ontstaan. Druppelen met kunsttranen kan dan helpen. Bij 20 tot 30 procent van de mensen met Artritis psoriatica komt ook een ontsteking van de wervelkolom voor.

Hoe wordt de diagnose ‘Artritis psoriatica’ gesteld?

huidafwijking elleboogEr bestaan nog geen testen om deze ziekte aan te tonen. De arts zal u uitvoerig vragen naar uw klachten en een uitgebreid lichamelijk onderzoek verrichten. Zo zal hij kijken of uw gewrichten ontstoken zijn. Daarnaast zal hij letten op huidafwijkingen bij de haargrens, ellebogen, knieën, bilspleet en nagels. Meestal zal de arts ook besluiten om een bloedonderzoek te doen. Daarmee kan worden aangetoond of er ergens een ontsteking in het lichaam aanwezig is. Bovendien kan hij zo zien of u geen andere reumatische aandoening heeft. Bij mensen met Artritis psoriatica is er meestal geen reumafactor in het bloed. Aan de hand van röntgenfoto’s kan de arts nagaan of er beschadigingen aan de gewrichten aanwezig zijn. Op basis van dit uitgebreide onderzoek kan de arts vaststellen of er wel of geen sprake is van Artritis psoriatica.

Hoe wordt Artritis psoriatica behandeld?

Wie last heeft van deze aandoening krijgt te maken met twee verschillende specialisten. De dermatoloog behandelt de psoriasis. En voor de gewrichtsontsteking gaat u naar de huisarts of reumatoloog. Daarbij hoeft u niet te rekenen op volledige genezing. Maar een tijdige behandeling kan de klachten wel behoorlijk verminderen. De dermatoloog zal medicijnen voorschrijven om de versnelde celdeling te remmen en de jeuk te verlichten. Ook lichttherapie kan hierbij helpen. De huisarts of reumatoloog kunnen de artritis behandelen met pijnstillers en ontstekingsremmers.

Groenlipmossel bij Artritis psoriatica

Het idee om Groenlipmossel te gebruiken om de klachten van Artritis psoriatica te verminderen, is zeker interessant. Dit schaaldier uit Nieuw-Zeeland bevat immers een uitgebreide reeks Omega-3 vetzuren en ook furaanvetzuren. Het is bekend dat deze vetzuren een ontstekingsremmende werking hebben. Daarom gebruiken veel mensen met artrose en artritis een supplement op basis van Groenlipmossel. In Nieuw-Zeeland worden dergelijke middelen ook aanbevolen aan patiënten met psoriasis. Niet vreemd, want deze huidaandoening wordt zoals hierboven genoemd ook veroorzaakt door ontstekingen. De Omega-3 vetzuren uit de Groenlipmossel zouden dus ook een effect kunnen hebben op de huid bij psoriasis. Er zijn ons echter nog weinig ervaringen bekend met vloeibare Groenlipmossel bij Artritis psoriatica. Het is wellicht de moeite waard om te kijken naar de mogelijkheden met ingrediënten als vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad als u last heeft van Artritis psoriatica. Stichting ‘Bewegen zonder pijn’ verneemt dan graag wat de resultaten zijn.
Ik heb hier al ervaring mee en ik wil dit graag delen!

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen