Is artrose bij vrouwen een hormonaal probleem?

Artrose door hormonen? Wat is de rol van de menopauze bij het ontstaan van artrose?

Artrose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vooral na de menopauze neemt het aantal gevallen van slijtage aan het kraakbeen sterker toe. Onderzoekers proberen dit merkwaardig feit nog steeds te begrijpen. Men vermoed dat de verminderde oestrogeenspiegel tijdens en na de overgang mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van artrose.

Artrose door hormonen?

Wat gebeurt er tijdens de menopauze nu precies?

Tijdens haar leven maakt de vrouw twee grote lichamelijke veranderingen mee. De eerste is het op gang komen van de menstruele cyclus. De menopauze is de allerlaatste menstruatie, die meestal rond het 50e levensjaar plaatsvindt. Tijdens de overgang ontstaan allerlei pijntjes en andere lichamelijke klachten. Opvliegers, nachtelijk zweten en wisselende stemmingen zijn de drie meest kenmerkende overgangsverschijnselen. Veel vrouwen krijgen daarnaast ook last van slapeloosheid, spier- en gewrichtspijn, vaginale droogheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Deze klachten zijn toe te schrijven aan de veranderingen die in het vrouwelijk lichaam plaatsvinden. De eierstokken produceren steeds minder oestrogeen, zodat het lichaam op zoek moet naar een nieuw hormonaal evenwicht. Dit gaat gepaard met uiteenlopende overgangsklachten.

Wat zijn de symptomen van gewrichtspijn tijdens de overgang?

Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang te maken met gewrichtspijn en ochtendstijfheid. Een veelgehoorde klacht is pijn in de kleine gewrichten van de handen en vingers. Maar ook pijn, stijfheid en zwelling in en rond de knie- en heupgewrichten zijn niet ongewoon. De tussenwervelschijven van de wervelkolom zijn eveneens extra gevoelig voor slijtage tijdens de overgang.
Volgens deskundigen kunnen de hormonale schommelingen er verantwoordelijk voor zijn, dat vrouwen tijdens de overgang vatbaarder zijn voor gewrichtsklachten. Het vermoeden bestaat dat de dalende oestrogeenspiegel in het bloed de oorzaak is van al deze gewrichtsellende. Dit vrouwelijk geslachtshormoon heeft namelijk een ontstekingsremmende werking in de gewrichten. Door de verminderde aanmaak van oestrogeen valt deze bescherming grotendeels weg. Ontstekingen in de gewrichten kunnen het kraakbeen beschadigen. Er ontstaat dus artrose. Bovendien zorgen dalende oestrogeenniveaus ervoor, dat de slijmvliezen van de gewrichten minder vochtig worden. Dit zou de afbraak van kraakbeencellen bevorderen.

Wat zeggen de onderzoeken over de rol van oestrogeen bij artrose?

In veel onderzoeken wordt het vermoeden uitgesproken, dat een tekort aan oestrogeen een rol kan spelen bij het ontstaan van artrose. In 2009 publiceerden de onderzoekers Roman-Blas, Castañeda, Largo en Herrero-Beaumont een review naar eerdere studies over oestrogeen en artrose. Ze vonden genoeg bewijs dat dit vrouwelijk geslachtshormoon de gezondheid van de gewrichten ondersteunt. De exacte rol van oestrogeen bij kraakbeenslijtage kon echter niet bepaald worden. In een andere review van studies kwamen Neogi en Zhang tot dezelfde conclusie. Ze waren het er over eens, dat artrose het meest voorkomt bij vrouwen die de menopauze hebben doorgemaakt.

Kan Hormoonvervangende Therapie artrose na de menopauze voorkomen?

Oestrogeen
Onderzoekers hebben ook gekeken naar het effect van Hormoonvervangende Therapie (HRT) voor de behandeling van artrose. Dit bleek niet effectief te zijn.
In een studie uit 2016 van Xiao, Tian, Dai, Wang, Shao en Zhang werd gekeken naar het gebruik van oestrogeen bij de behandeling van de symptomen van artrose. Hoewel er enkele veelbelovende resultaten zijn gevonden, vinden de onderzoekers het noodzakelijk om verder onderzoek uit te voeren. Interessant is, dat recente studies suggereren dat synthetische hormoonvervangende therapie juist kan bijdragen aan de ontwikkeling van artrose. Canadese onderzoekers ontdekten dat vrouwen die vijf jaar of langer hormonen hadden gebruikt, tweemaal meer kans hadden op artrose. Hoe langer het gebruik, hoe groter het risico.

En wat moeten vrouwen met deze informatie?

In principe niets. Wetenschappers benadrukken dat ze alleen nog vermoeden dat door een tekort aan oestrogeen het kraakbeen kan slijten. Ze zoeken nog naar het onomstotelijk bewijs en een effectieve behandeling. Het dalen van de hormonale spiegels in het bloed is echter een natuurlijk proces bij vrouwen tijdens de overgang. Daarom is preventie vanaf het 40e levensjaar van groot belang om de gewrichten zo gezond mogelijk te houden. Dat betekent het handhaven van en gezonde levensstijl. Het aanhouden van een gezond lichaamsgewicht is waarschijnlijk de beste stap. Regelmatig sporten en gezonde voeding helpen ook om uw gewrichten te beschermen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 7   Gemiddelde:  4.6/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties