Zo beheerst u gewrichtspijn terwijl u wacht op een operatie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 25 mei 2021

Nu de zorg door corona overbelast is geraakt, worden steeds meer knie- en heupoperaties uitgesteld. Dat betekent dat u nog langer met de pijn moet leven. In dit artikel een aantal tips om de wachttijd tot de gewrichtsvervangende operatie zo comfortabel mogelijk te maken.


Door Corona zijn veel knie– en heupoperaties uitgesteld en zijn er lange wachtlijsten ontstaan. Dat betekent dat veel patiënten met ernstige artrose nog wel even met de pijn moeten leven. Best een frustrerende ervaring. In dit artikel een aantal tips om de pijn te beheersen, terwijl u op een operatie wacht.

Gebruik pijnstillers

Uiteraard is een pijnstiller de eerste stap die u kunt nemen om uw klachten te verminderen. Denk daarbij aan Paracetamol en ibuprofen. Helpen deze onvoldoende dan kunt u ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) proberen. Ook kunt u kiezen voor natuurlijke ontstekingsremmers, zoals vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad. In tegenstelling tot sommige NSAIDs gaat het gebruik daarvan niet gepaard met vervelende bijwerkingen.

Blijf bewegen

Probeer minimaal een half uur per dag te wandelen, fietsen of oefeningen te doen. Dit kan de pijn verlichten. Bovendien maakt regelmatig bewegen uw spieren sterker, waardoor u sneller herstelt na een operatie. Bekijk oefeningen voor bijna al uw gewrichten. Luister goed naar uw lichaam. Als lopen pijnlijk is, probeer dan iets anders, bijvoorbeeld zwemmen of stoelyoga.

Goed eten

Goed eten en uw gewicht onder controle houden, draagt bij aan uw algehele welzijn en de belasting op uw gewrichten te verminderen. Het is ook de beste manier om u voor te bereiden op een operatie en het herstel daarna te versnellen. Bekijk meer informatie over voeding bij artrose. Kunt u door gewrichtspijn minder lang in de keuken staan om een gezonde maaltijd te bereiden? Lees dan tips om uw plezier in koken terug te krijgen.

Neem ontspanning

Als u pijn heeft, zorg dan voor afleiding. Kijk naar dingen die u leuk vindt en maak tijd vrij voor activiteiten die u helpen ontspannen. Of dat nu een film kijken, tuinieren, naar muziek luisteren of breien is. Maak het uzelf gemakkelijk. Ga lekker met een deken op de bank liggen of met een warmwaterkruik in bed.

Praat met anderen

Chatten met anderen kan nuttig zijn als u vragen heeft of advies wilt over artrose. Onze Facebook-pagina brengt u in contact met anderen die met dezelfde aandoening leven. Ook patiënten die wachten op een operatie of er al een hebben ondergaan.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties