Gewrichtspijn? Zo komt uw kookplezier weer terug

Mensen met gewrichtsklachten staan minder vaak in de keuken. Maar een verse en gevarieerde maaltijd is een must als u reumatoïde artritis, artrose of een andere gewrichtsaandoening heeft. Met deze elf tips kunt u zelf weer koken, zonder dat uw gewrichten te zwaar belast worden.

11 tips om koken leuker én gemakkelijker te maken

Wanneer u last heeft van artrose of reumatoïde artritis, dan gaat koken waarschijnlijk niet altijd gemakkelijk. Om uw pijnlijke en stijve handen en andere gewrichten te ontlasten, kiest u steeds vaker voor ‘snel en gemakkelijk’. Maar juist bij reumatische gewrichtsklachten is een gevarieerd én gezond voedingspatroon van groot belang. Een verkeerde voedingskeuze kan namelijk leiden tot toename van het lichaamsgewicht. Dit geeft niet alleen extra druk op de gewrichten, maar zorgt er veelal ook voor dat u minder gaat bewegen. Daardoor nemen de gewrichtsklachten alleen maar toe. Een paar aanpassingen in uw keuken kunnen er voor zorgen dat uw kookplezier weer terugkeert.

1) Ga zitten

Het koken van een verse maaltijd neemt minimaal een half uur in beslag. Gaan uw gewrichten pijn doen als u te lang moet staan? Gebruik dan een kruk die op de juiste hoogte van uw fornuis of aanrecht is afgesteld. Nu hoeft u niet meer te staan tijdens het snijden van de groente of het roeren in de pan.

2) Gebruik combimagnetron

Zet een combimagnetron op uw aanrecht. Dit apparaat is een combinatie van een magnetron en mini-oven. Dit voorkomt dat u moet bukken om een traditionele oven te gebruiken of u teveel moet uitrekken om de magnetron te gebruiken, die vaak wat hoger op een plank is geplaatst.

Recent nieuws over gewrichtsklachten en voeding

Door vetrijke voeding veroorzaakte artrose effectiever behandelen?
Nieuw onderzoek: vezelrijk voedsel beschermt gewrichten én botten
Goede voeding en voldoende lichaamsbeweging kunnen artrose voorkomen
Melk nachtmerrie voor de gewrichten?
Broccoli vermindert symptomen reumatoïde artritis én artrose

3) Hang pannen op

Pannen zijn meestal opgeborgen in de onderste keukenkastjes. Dat is een logische plek als u gezond van lijf en leden bent, maar niet als u last van gewrichtsklachten heeft. Voorkom dat u moet bukken of hurken om de juiste pot of pan tevoorschijn te toveren. Hang de meest gebruikte pannen op armniveau aan de muur van uw keuken.

4) Gebruik een draaiplateau

Bakolie, kruiden, peper, zout… Er zijn soms veel ingrediënten nodig om een heerlijke maaltijd te bereiden. Voorkom dat u steeds in de bovenste of onderste keukenkastjes naar de juiste smaakmakers moet zoeken. Plaats de meest gebruikte ingrediënten op een draaiplateau op het aanrecht. Zo hebt u ze altijd onder handbereik.

5) Kies voor slim keukengerei

Dat kan een groot verschil maken bij het koken. Met een mes met een groot handvat kunt u uw lichaamsgewicht gebruiken om te snijden in plaats van uw hand of pols. Gevoerde handgrepen maken spatels en andere keukenitems comfortabeler om vast te pakken. Potten en pannen met twee handgrepen zijn uiteraard een must. U verdeelt dan het gewicht over beide handen, zodat uw gewrichten minder zwaar belast worden.

Ook interessant om te lezen

Vier voedingsmiddelen die uw gewrichten pijnigen
Voeding tegen artroseklachten
Omega 3: fantastische vetten voor uw gewrichten
Gezonde voeding tegen hart- en vaatziekten
Deze voedingsstoffen helpen kans op osteoporose te verminderen
Nachtschade slecht voor de gewrichten

6) Ga elektrisch

Hakken en mengen? Deze herhalende bewegingen kunnen uw gewrichten zwaar belasten. Laat daarom kleine elektrische apparaten voor u het werk doen. Met een staafmixer kunt u snel en pijnloos mengen. Een keukenmachine is perfect voor het hakken van groente en het snipperen van een ui. En met een automatische potopener verwijdert u die lastige deksels met slechts één druk op de knop.

7) Leg koelkast aan leidraad

Er is vaak wat kracht nodig om de deur van de koelkast te openen. Hebt u daar ook zo een probleem mee? Gebruik dan deze handige tip. Bindt een sjaal of een riem om het handvat. Haak uw arm door de lus en trek de deur open met uw bovenlichaam.

8) Kop voor kop vullen

Wanneer u een grote pan moet vullen met water, zet deze dan eerst op het fornuis. Gebruik een maatbeker om steeds kleine hoeveelheden water van de gootsteenkraan naar de pan over te brengen. Is de afstand tussen de gootsteen en het fornuis te groot? Gebruik dan een rollende plantenstandaard voor extra gemak.

9) Gebruik een slowcooker

Hebt u ondanks deze tips toch teveel pijn bij het koken? Laat dan de slowcooker het werk voor u doen. U doet heel simpel voorgesneden groente, vlees, aardappelen en kruiden in de pan. Dan wordt uw warme maaltijd automatisch voor u bereid, zonder dat u ook maar één stap in de keuken hoeft te zetten.

10) Afwassen met de hand

Met gewrichtsklachten kan het lastig zijn om de vaatwasser in te ruimen en weer leeg te halen. U hoeft niet te buigen als u gewoon weer ouderwets met de hand gaat afwassen. Dit geeft als extra voordeel, dat het warme water een kalmerende invloed heeft op de gewrichten van uw handen. Zet de schone borden, pannen, koppen en bestek in een rek en laat ze drogen. Dan hoeft u niet zelf met een droogdoek in de weer.

11) Minder koken

Jazeker, dat kan door de benodigde ingrediënten voor een maaltijd te verdubbelen. De tweede portie kunt u invriezen voor later. Dit heeft u dan achter de hand op dagen dat uw gewrichten meer pijn doen of als u geen zin heeft om een avondje te koken.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen