Is er een link tussen haarkleur en botgezondheid?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 16 nov 2023

Japanse onderzoekers hebben een opmerkelijke link ontdekt tussen haarkleur en de gezondheid van de botten. Twee eiwitten die een rol spelen bij de pigmentatie van haar, blijken ook betrokken te zijn bij de afbraak en aanmaak van botcellen. Deze ontdekking zou kunnen leiden tot nieuwe behandelingen voor osteoporose in de toekomst.

In een opmerkelijke wetenschappelijke studie hebben onderzoekers van de Universiteit van Osaka een verband gevonden tussen haarkleur en botgezondheid. Ze ontdekten dat twee eiwitten, die een rol spelen bij zowel de pigmentatie van het haar als de huid, ook essentieel zijn voor botresorptie. Dit proces omvat het afbreken en opnieuw opbouwen van botweefsel, wat cruciaal is voor het handhaven van een stevig en gezond skelet.

Botdichtheid

Het gaat om de eiwitten Rab32 en Rab38. Het onderzoeksteam bestudeerde muizen waarbij genetische aanpassingen waren gedaan om deze eiwitten uit te schakelen. De dieren vertoonden een beige haarkleur en rode ogen, in tegenstelling tot het gebruikelijke zwarte haar en zwarte ogen. Bovendien werden veranderingen in de botdichtheid en een abnormale kromming van de wervelkolom waargenomen. Dit suggereert dat de uitgeschakelde eiwitten mogelijk ook een rol spelen in de botgezondheid en de structuur van de wervelkolom.

Dossier osteoporose

Dit onderzoek legt een verrassend verband tussen haarkleur en de gezondheid van botten. Dit biedt nieuwe inzichten in de behandeling van botgerelateerde ziekten, zoals osteoporose. Wil je meer weten over deze aandoening? Lees dan ons uitgebreide dossier over osteoporose, met onder andere tips, oefeningen, het laatste onderzoeksnieuws en behandelingsstrategieën.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.