Dit doet luchtvervuiling met uw botten na de overgang

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 8 apr 2023

Luchtvervuiling kan niet alleen de kans op longklachten en hart- en vaatziekten vergroten. Ook de botten zijn doelwit van de stikstofoxiden die in de lucht zweven. Vooral de onderrug is zeer gevoelig voor botschade blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Volgens een onderzoek van de Columbia University Mailman School of Public Health in New York is er een verband tussen luchtvervuiling en osteoporose bij postmenopauzale vrouwen. Het effect is het grootst op de lumbale wervelkolom die zich onder in de rug bevindt. Dit is de eerste studie die is uitgevoerd naar de relatie tussen luchtvervuiling en de botmineraaldichtheid bij vrouwen na de overgang. Uitlaatgassen van auto’s en vrachtwagens zijn de belangrijkste bron van de stikstofoxiden die in grote mate bijdragen aan een slechte luchtkwaliteit.

Lumbale wervelkolom

De onderzoekers nodigden postmenopauzale vrouwen uit die deelnamen aan de Women’s Health Initiative-studie. De blootstelling aan luchtverontreiniging werd op basis van de thuisadressen bepaald. Aan het begin van het onderzoek werd de botmineraaldichtheid gemeten van het hele lichaam, totale heup, dijbeenhals en lumbale wervelkolom. Dit werd na één, drie en zes jaar herhaald. Het effect van stikstofoxiden op de botmineraaldichtheid van de lumbale wervelkolom kwam neer op een afname van 1,22 procent per jaar. Dit was twee keer meer dan bij vrouwen die op locaties woonden zonder al te veel luchtvervuiling.

Botbeschadiging

“Onze bevindingen bevestigen dat een slechte luchtkwaliteit een risicofactor kan zijn voor botverlies in het hele lichaam. Voor het eerst hebben we bewijs dat met name stikstofoxiden een belangrijke bijdrage leveren aan het ontstaan van osteoporose. De lumbale wervelkolom blijkt daarbij één van de meest gevoelige plaatsten voor botschade te zijn,” zegt professor Diddier Prada, hoofdauteur van de studie. “Vermindering van de blootstelling aan luchtverontreiniging zal botbeschadiging bij postmenopauzale vrouwen afremmen, botbreuken voorkomen en de gezondheidskosten voor osteoporose verminderen.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien. 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.