MRI-scan

Veel onderzoek naar inzet medisch apparaat bij vroegtijdige opsporing artrose en reumatoïde artritis

Bij het vermoeden van artrose kiest de arts meestal voor het maken van een röntgenfoto. Een MRI-scan wordt zelden gemaakt om deze diagnose te stellen. De MRI-scan geeft echter wel een beter én completer beeld van de gewrichten dan een röntgenfoto. De röntgenfoto laat alleen de botten en de ‘spleet’ tussen de twee botuiteinden zien. Een röntgenfoto geeft dus uitsluitend informatie over de botten en over de dikte van het kraakbeen.
Bij sommige gewrichtsproblemen zijn ook de weke delen van het gewricht belangrijk. Een MRI-scan brengt in zo’n geval ook de binnenbekleding – het gewrichtslijmvlies – duidelijk in beeld. Bovendien kunnen ook het kraakbeen, de pezen en de spieren met deze techniek zichtbaar worden gemaakt, evenals ontstekingen.
Er lopen nu onderzoeken om met behulp van MRI artrose en reumatoïde artritis op te sporen, nog vóór de eerste klachten optreden. De MRI-scan zal dus steeds belangrijker worden bij het opsporen én dus sneller kunnen behandelen van reumatische gewrichtsklachten.

Wat is een MRI?

Dit is een medisch apparaat dat het binnenste van het lichaam zichtbaar maakt, zonder dat er geopereerd hoeft te worden. De letters MRI staan voor ‘Magnetic Resonance Imaging’.

Deze scanner werd rond 1977 door de Amerikaanse biochemicus Raymond Damadian voor het eerst aan de wereld getoond. Het ging om een enorm prototype dat het mogelijk maakte om levend weefsel op een beeldscherm zichtbaar te maken. Daarna ging de ontwikkeling razend snel. Bijna ieder jaar werd de MRI-scanner compacter, beter en duidelijker. Dit medische apparaat is dan ook niet meer weg te denken uit hedendaagse grote ziekenhuizen en universitaire medische instellingen.

Hoe werkt een MRI-scan?

Voor dit onderzoek moet u zich melden bij de afdeling Radiologie van uw ziekenhuis. Bij MRI wordt gebruik gemaakt van een zeer sterk magneetveld en radiogolven. Zo worden signalen in het te onderzoeken lichaamsdeel opgewekt. Deze worden opgevangen door een antenne en door een computer vertaald naar beelden. Deze kunnen op een groot beeldscherm bekeken worden. De beelden bestaan uit doorsneden van uw lichaam alsof er plakjes vanaf gesneden zijn.

Tijdens het onderzoek neemt u plaats op een beweegbare tafel, die nauwkeurig in een tunnel wordt geschoven. U bevindt zich dan als het ware in het binnenste van een enorme magneet. De voor- en achterkant van het apparaat zijn open. De magnetische golven voelt u niet. Het maken van de scan gaat echter gepaard met een luid en bonkend geluid. Daarom krijgt u een koptelefoon op met muziek die u zelf op CD heeft meegenomen. Belangrijk is om u niet te bewegen én zo ontspannen mogelijk te blijven. Soms kan de tunnel een claustrofobische uitwerking op mensen hebben. Een laborant houdt via de intercom contact met u. Als u het echt benauwd krijgt of paniekerig wordt, dan kunt u op de noodknop drukken. Op dat moment wordt de procedure direct afgebroken en wordt u weer uit de tunnel geschoven. Een MRI-scan duurt tussen de 30 en 90 minuten. De tijdsduur is afhankelijk van het lichaamsdeel dat in beeld wordt gebracht. In sommige gevallen wordt eerst een contrastmiddel ingespoten om bepaalde weefsels beter zichtbaar te maken.

Hoe veilig is een MRI-scan?

MRI wordt beschouwd als een veilige en onschadelijke medische onderzoekstechniek. Er wordt immers geen gebruik gemaakt van röntgenstraling, zoals bij het maken van röntgenfoto’s wel het geval is. De radiogolven en magneetvelden van de MRI hebben geen negatieve invloed op het lichaam. Een MRI-scan kan echter niet worden gemaakt als uw lichaam metaaldeeltjes bevat, bijvoorbeeld wanneer u een pacemaker of een onderhuids insulinepompje heeft.

Krijg ik direct de uitslag van een MRI-scan?

Hoewel de beelden direct beschikbaar zijn, zult u ongeveer een week op de uitslag moeten wachten. Een MRI-scan levert namelijk 100 tot 150 beelden op die eerst door radiologen beoordeeld moeten worden. De resultaten worden naar de specialist doorgestuurd, die ze vervolgens met u zal bespreken.

Beter inzicht van reumatische klachten met MRI

Op dit moment wordt onderzocht of MRI-techniek ingezet kan worden bij het eerder opsporen van artrose en reumatoïde artritis. Bij artrose wordt meestal nog een eenvoudige röntgenfoto van het gewricht gemaakt. De slijtage van het kraakbeen is dan echter al zichtbaar aanwezig, zodat de behandeling pas laat kan beginnen. Dr. Ingrid Meulenbelt van het LUMC Leiden denkt dat met behulp van een MRI-scan artrose eerder opgespoord kan worden. Zo kan met behulp van MRI-techniek ook de hoeveelheid natrium in kraakbeen gemeten worden. Dit zegt iets over de kwaliteit van dit weefsel. Zij doet onderzoek naar het dusdanig afstellen van de MRI-scanner, dat het apparaat ook leert het natriumgehalte te meten. Daarna zal deze nieuwe methode uitgebreid getest worden op kniegewrichten. Zo kan artrose in de toekomst sneller worden opgespoord, zodat ook sneller met de behandeling kan worden gestart. Ook is met de MRI-scanner het verloop van de ziekte én het effect van medicijnen beter te volgen.

Het LUMC doet ook onderzoek naar de inzet van MRI naar vroege opsporing van reumatoïde artritis. Professor Annette van der Helm, hoogleraar Vroege Artritis, ontdekte samen met radiologen dat ontstekingen in de gewrichten kunnen ontstaan, die uitwendig nog niet waarneembaar zijn. Dit kan een voorbode zijn van reumatoïde artritis. Deze ontstekingen kunnen echter wel met MRI-scans zichtbaar worden gemaakt.

Röntgenfoto of MRI-scan bij artrose?

Voor het eenvoudig vaststellen van kraakbeenverlies (het wel of niet hebben van artrose) is doorgaans de röntgenfoto voldoende. De kenmerken van artrose, en de stadia van artrose, zijn er duidelijk op te zien: de mate van kraakbeenverlies (grootte van de gewrichtsspleet) en eventuele botafwijkingen (uitstulpingen, veranderingen in de dichtheid) kunnen eenvoudig in beeld worden gebracht.
Wanneer het voor het onderzoek belangrijk is dat ook de weke delen in beeld worden gebracht, is een MRI-scan aan te raden. Een MRI-scan geeft immers een breder beeld van het hele lichaamsdeel.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen