Stamceltherapie bij botontkalking stapje dichterbij

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 jun 2020

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe groep stamcellen ontdekt die bot kunnen aanmaken. Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen of deze voorlopercellen ook ingezet kunnen worden om osteoporose te behandelen. Wat kunt u in de tussentijd zelf doen om uw botten sterk te houden?


Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe groep stamcellen ontdekt die nieuw bot kunnen genereren. Dit opent mogelijk de – overigens nog lange – weg naar een nieuwe behandeling bij osteoporose. Deze cellen zijn aangetroffen langs de vaatkanalen die de binnenste en buitenste delen van het bot met elkaar verbinden.

Botvorming

Onderzoekers van de Harvard, Maine Medical Research Centre en de Universiteit van Auckland presenteerden hun bevindingen in het tijdschrift STEM CELLS. In dit artikel melden ze, dat deze nieuw ontdekte cellen waarschijnlijk de botvorming reguleren of deelnemen aan het onderhoud en herstel van botmassa. Deze voorlopercellen kunnen namelijk uitgroeien tot osteoblasten die botcellen kunnen produceren.

Meer onderzoek

Om de conclusie te bevestigen, observeerden de onderzoekers de stamcellen binnen een bottransplantatie-model. Er werd duidelijk waargenomen dat er nieuw botweefsel werd gevormd. Er moet echter nog meer onderzoek worden gedaan naar het potentieel van deze cellen om botvorming bij bijvoorbeeld osteoporose te bepalen.

Rode alg

Het kan dus nog wel enige tijd duren voordat bekend is of deze behandeling wel of niet succesvol is bij botontkalking. Het heeft dus geen zin om de resultaten af te wachten, maar u kunt beter zelf actie te ondernemen om uw botten sterk te houden bij het ouder worden. Met de name de Rode alg is een interessant ingrediënt in de preventie tegen osteoporose, omdat het rijk is aan natuurlijke Calcium. Deze vorm wordt vele malen beter opgenomen dan mineralen uit gesteente. Verder is het belangrijk om Calcium altijd in combinatie met vitamine D3, K2 en Magnesium in te nemen. Vitamine D3 regelt de opname vanuit de darmen in het bloed en vitamine K2 zorgt dat dit mineraal ook daadwerkelijk in het botweefsel terecht komt. Magnesium heeft als taak om dit mineraal op zijn plek te houden: de botten.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.