Is er een verband tussen artrose en Parkinson?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 13 jul 2021

Taiwanese onderzoekers hebben een verband ontdekt tussen artrose en de ziekte van Parkinson. Gewrichtsontstekingen kunnen zich op langere termijn uitbreiden naar het centrale zenuwstelsel in de hersenen. Ook te weinig lichaamsbeweging door gewrichtspijn kan een rol spelen.


Patiënten met artrose hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson. Dat blijkt uit een studie van de National Taiwan University in Taipei dat recent is gepubliceerd in het medische tijdschrift Arthritis Care & Research. De gewrichtsontstekingen die gepaard gaan met artrose kunnen op de langere termijn het centrale zenuwstelsel in de hersenen aantasten. Dit kan leiden tot de ziekte van Parkinson.

Centrale zenuwstelsel

“Een groeiend aantal wetenschappelijke studies meldt dat gewrichtsontstekingen ook ontstekingen aan het centrale zenuwstelsel in de hersenen kan veroorzaken. Dit kan leiden tot degeneratie van de zenuwen. Daarom hebben wij onderzocht of het hebben van artrose een risico vormt voor het ontwikkelen van Parkinson,” aldus professor Shin-Lang Pan. Daarom analyseerde hij en zijn team de gegevens van het Taiwanese National Health Insurance-systeem. Dit bevat de data van meer dan 97 procent van de bevolking. Ze identificeerden 33.360 personen bij wie tussen 2002 en 2005 artrose werd vastgesteld.

Ontstekingsbevorderende stoffen

De gegevens van de personen met artrose werden vergeleken met een controlegroep die geen gewrichtsaandoeningen hadden. In de volgperiode van acht jaar ontwikkelden 265 artrose-patiënten de ziekte van Parkinson. In de controlegroep lag dit aantal op 205. In een toelichting op hun studie schrijven de onderzoekers dat patiënten met artrose verhoogde niveaus van ontstekingsbevorderende stoffen hebben. Deze dragen niet alleen bij aan de afbraak van kraakbeen, maar kunnen ook ontstekingen aan het centrale zenuwstelsel in de hersenen aanwakkeren.

Weinig lichaamsbeweging

Wat ook bijdraagt aan het verhoogde risico op Parkinson bij patiënten met artrose is een gebrek aan lichaamsbeweging door pijn in de gewrichten. Minimaal een half uur per dag bewegen kan degeneratie van het centrale zenuwstelsel in de hersenen helpen afremmen. Bovendien hebben veel patiënten met artrose een laag vitamine D-gehalte. Ook dit is een risicofactor.

Curcumine

Bij artrose ontstaan vrijwel altijd ontstekingen aan het gewrichtskapsel. Bewegen zonder Pijn adviseert al langer om deze te bestrijden met natuurlijke ontstekingsremmers als vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad. Uit dit Taiwanese onderzoek blijkt, dat het bestrijden van gewrichtsontstekingen dus ook kan voorkomen dat ontstekingsstoffen het centrale zenuwstelsel in de hersenen kunnen beschadigen. Uit een ander onderzoek blijkt verder, dat Curcumine kan beschermen tegen Parkinson en Alzheimer. Ook zwarte bes-blad zou mogelijk helpen bij het voorkomen van Parkison.

Bronartikelen

Bronartikel 1 en bronartikel 2 zijn online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.