Zo kunnen vrouwen risico op een heupfractuur verkleinen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 9 jan 2023

Vooral vrouwen vanaf middelbare leeftijd breken een heup. Engelse voedingswetenschappers hebben nu onderzocht welke voedingsmiddelen kunnen helpen om het risico op zo’n fractuur te verkleinen. Gek genoeg, vonden ze ook een positief effect bij het drinken van meerdere kopjes koffie en thee per dag…

Voedingswetenschappers van de Universiteit van Leeds hebben ontdekt hoe vrouwen het risico op een heupfractuur kunnen verkleinen. Met een extra consumptie van 25 gram eiwitten per dag neemt deze kans met 14 procent af. Bij vrouwen met ondergewicht is deze risicovermindering zelfs 45 procent. Tot hun grote verrassing ontdekten de onderzoekers ook dat meerdere kopjes koffie en thee per dag de kans op een heupfractuur met 4 procent doen afnemen. Deze opvallende studie is in november 2022 gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Nutrition.

Afbraakproces botweefsel

Het aantal mensen van 65 jaar en ouder dat een heup breekt, is de laatste jaren sterk toegenomen. In maar liefst driekwart van de gevallen gaat het om vrouwen. Tijdens en na de overgang neemt immers de aanmaak van oestrogeen af, waardoor de botten brozer en dunner worden. Dit afbraakproces van het botweefsel wordt osteoporose genoemd.
“Heupfracturen kunnen vaak leiden tot andere chronische aandoeningen en vroegtijdig overlijden,” zegt James Webster, doctoraal onderzoeker aan de School of Food Science and Nutrition in Leeds. “Over de hele wereld zijn de kosten die door heupfracturen worden veroorzaakt enorm. Dieet is een factor die mensen zelf kunnen aanpassen om de botten sterk en gezond te houden. Deze studie is de eerste die de relatie onderzoekt tussen voedsel- en nutriënteninname én het risico op heupfracturen.”

Drie tot vier eieren

Het onderzoek ‘Voedsel, voedingsstoffen en risico op heupfracturen bij vrouwen van middelbare leeftijd’ is gebaseerd op een grote observatieanalyse van meer dan 26.000 vrouwen. De resultaten bewijzen de verbanden tussen hogere innames van eiwit, koffie en thee en een verminderd risico op een heupfractuur. Eiwitten zijn de basisbouwstenen die bijdragen aan de gezondheid van de botten. Deze komen voor in vlees, vis, zuivel, eieren, bonen, noten en peulvruchten. Drie tot vier eieren zouden ongeveer 25 gram eiwit opleveren, net als een biefstuk of een stuk zalm.

Interessante bevinding

Thee en koffie bevatten beiden polyfenolen en fyto-oestrogenen die kunnen helpen de gezondheid van de botten te behouden.
“Dit is een interessante bevinding,” zegt James Webster,“Thee en koffie zijn de favoriete dranken van het Verenigd Koninkrijk. We weten nog steeds niet hoe deze dranken de gezondheid van de botten kunnen beïnvloeden, maar het zou kunnen zijn dat de polyfenolen en fyto-oestrogenen de hoeveelheid calcium in de botten kunnen verhogen.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.